Банкеръ Daily

Общество и политика

Мангъров се включва в битката с коронавируса

Доц. Атанас Мангъров се включва на първа линия в борбата срещу COVID-19. Шефът на детското отделение в Инфекциозна болница от вчера е началник на клиниката в Инфекциозна болница, в която се лекуват болните от коронавирус. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посети Инфекциозна болница в София и разположения на територията ѝ координационен център, за да провери създадената организация за работа на двете структури.

"Проведох разговор с доц. Атанас Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавируса. От вчера той има заповед за началник на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус. Единственото ми изискване е да се спазват всички мерки за безопасност", съобщи министърът.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова уточни, че преминаването на Мангъров на първа линия в лечението на COVID-19 става по негово желание. 

В Инфекциозна болница капацитетът е 120 легла, а към настоящия момент са настанени 70 пациенти на 80 легла за COVID-19. Две трети от капацитета е зает за COVID-19 .Той ще бъде разширен с още 10 легла на третия етаж в следващите няколко дни.

Министърът заяви, че в София няма недостиг на легла, а големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% за COVID лечение. Затова те ще получат и допълнително финансиране.

Все още не е взето решение дали учениците ще се върнат в класните стаи от 12 ноември, когато изтича наложената към момента мярка за дистанционно обучение. Обсъждат се варианти директорите, съобразно обстановката в училищата, да правят предложения към просветния министър за преминаване към обучение в електронна среда. „Висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно с изключение на тези дисциплини, в които това е невъзможно, например медицина", поясни проф. Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във