Банкеръ Daily

Общество и политика

Мангъров: Репортажите от ковид отделенията са цирк

Доц. Атанас Мангъров

Репортажите, свързани с обстановката в спешните COVID отделения в столицата, които бяха показани през почивните дни са „цирк“. Аз искам да попитам само: защо тези хора, които бяха там, става дума за лекарите и въобще медицинския персонал, защо бяха люто маскирани и забулени? Това са хора, които или са ваксинирани, или са преболедували. Тоест, защо беше нужен този цирк? Ние в нашата клиника не работим по този начин много отдавна. Просто, това беше едно представление, чиято цел беше да сплаши хората. Това заяви в интервю за Радио „Фокус“ инфекционистът доц. Атанас Мангъров. 

"Тонът по време на този пик на ковид вълната е по-различен, защото просто ние не искаме да приемем даденостите. Мислим си, че ако се затворим и скрием, нещата ще преминат. От едно време ние винаги искаме да се снишим и да изчакаме нещата да отзвучат. Просто в момента сме на върха на вълната и трябва да задържим още 1-2 седмици докато нещата преминат", коментира Мангъров. 

Той подчерта, че смъртността е толкова висока днес, защото сме вторник, и във вторник се събират данните от двата почивни дни. "Да не забравяме и това, което вече почна да звучи като опорка, че в една страна, която в спокойно време е била винаги начело по смъртност, защо трябва да очакваме във време на едно такова природно бедствие да се случва нещо по-различно? Хората са напълно прави да протестират, защото тези зелени сертификати от епидемиологична гледна точка са напълно безсмислени", подчерта той.

Според него те са  били замислени по времето когато се считаше, че тези ваксини ще успеят да създадат групов имунитет, но в последствие се оказа, че това не става, и всъщност в момента се вижда, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. Тоест, от тази гледна точка да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено“, допълни той.

Според доц. Мангъров задължителните зелени сертификати са дискриминация и хората, които са застрашени, трябва да си стоят вкъщи.

„Абсолютно безсмислено е всички останали да се държат затворени и да се ограничават. Също така, децата трябва да тръгнат на училище, защото те са тази част от населението, през които тази инфекция трябва да премине“, каза още той.

Щадящите тестове тип „близалка“ за малките ученици са напълно безсмислени и ненужни, категоричен бе експертът. На въпрос дали тестването на деца може да доведе до евентуално начало на ваксинацията им, отговорът на доц. Мангъров бе: „може би“. Той коментира и възможността за въвеждане на локдаун само за неваксинираните.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във