Банкеръ Weekly

Общество и политика

Маневри в триъгълника на властта

Десетдневната война между ГЕРБ и президента Румен Радев приключи, засега. По-точно сключено е примирие между двамата първи генерали на държавата, а вторият човек в Бойко-Борисовата партия - Цветан Цветанов, прибра томахавката под депутатската си банка и с неудоволствие вяло размаха бяла кърпа. Край на бойните действия сложи лично този, който ги подбутна, виждайки, че няма изгледи да спечели тази битка. По-скоро може да натрупа негативи.

Всичко започна с един топовен изстрел на 23 юни от Брюксел. След среща с шведския си колега Стефан Льовен българският премиер Бойко Борисов обяви, че преговорите за станалите вече прословути "Грипен"-и ще започнат до две седмици, тъй като президентът, служебното му правителство, начело с проф. Огнян Герджиков, и експертите са предрешили избора и едва ли не са вързали ръцете на сегашния редовен кабинет. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветанов дочу застрашителния тътен и смело се хвърли в атака още на 25 юни - неделя, почивен ден. "Имаме вече достатъчно съмнения от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители", каза той на извънредна пресконференция и направи намеци за корупция, свързана с държавния глава. След което обяви, че ще бъде инициирана анкетна парламентарна комисия, която да провери случая.

На следващия ден Румен Радев свали от очите си бинокъла, с който се любуваше на античния Акропол, и изстреля: "Политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа "доброто и лошото ченге". Надявам се господин Борисов ясно да заяви подкрепя ли декларацията на своя заместник".

Междувременно, една социологическа агенция публикува проучванията си и се оказа, че Радев превъзхожда "най-харесвания български политик" Бойко Борисов горе-долу с толкова проценти, с колкото би Цецка Цачева на президентските избори. Което беше един допълнителен Casus belli за активизирането на военните действия. И за да е ясно, че е обявена война, Цветанов направи скандал в Свищов, където президентът присъстваше на честване на 140-ата годишнина от освобождението на града. От ГЕРБ побързаха да го обвинят, че нарушава конституцията, като не допуска непоканени народни представители на събитието.

Както можеше да се очаква, в парламента се разрази лют дебат около съставянето на анкетната комисия за "Грипен"-те. Е, в мотивите си за искането й от ГЕРБ не посмяха да повторят изявленията на Цветанов на спешната извънредна пресконференция и по традиция прикриха истинските аргументи зад "интересите на държавата" и "парите на данъкоплатците". Но червената опозиция - предварително наежена, също по традиция мина в контраатака.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че комисията се прави, за да бъде омаскарен президентът заради високия му рейтинг, но най-вече заради изказване, поставящо под съмнение волята на управляващите за борба с корупцията. "В концепцията за съдебна реформа и дори в предлагания от есента антикорупционен закон липсва най-важното - не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта", изрече Радев, докато беше в Атина ден преди Цветанов да свика кризисната пресконференция. Соцдепутатът Таско Ерменков пък атакува фронтално с голи ръце, заявявайки на Цветанов, че лобира за американските изтребители втора ръка Ф-16.

С всеизвестния си вроден политически инстинкт премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов усети, че нещата няма да тръгнат на добре и че той, управлението и партията му няма да спечелят нищо от сражението между институциите. А и май прецени, че някои от неговите верни войни не са неуязвими. Затова направи жест, показвайки, че е готов на примирие, като нареди на депутатите си, воглаве с шефа им Цветан Цветанов, да подкрепят исканата от левицата анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с изразходването на средства за ремонти на НДК. Нещо като танто за танто, комисия за комисия. Ама не съвсем, защото и двата анкетни органа се оглавяват от ГЕРБ. С други думи, и Радев ще остане с чисто име, и участниците в скандала с НДК ще бъдат в бяло.

Само че този помирителен жест не успокои страстите. И ожесточената престрелка между управляващите и опозицията не само продължи, но на моменти преминаваше и в оглушителна канонада в телевизионни студия, радиопредавания и всевъзможни медии. Затова в началото на седмицата министър-председателят предприе решителна стъпка, като инициира среща с държавния глава, на която да се разберат "по мъжки". И де факто сключи примирието, потвърждавайки приказките на Радев за "доброто и лошото ченге". Въпросната среща на "Дондуков" 2 беше съвсем конфиденциална и за нея медиите научиха постфактум от президентската пресслужба. Нищо чудно и Цветанов да е научил тогава.

Така или иначе, примирието беше сключено поне докато мине българското председателство на Съвета на ЕС.  Все пак на 4 юли президентът изстреля един последен залп. "Цветан Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира само от апартаменти. Единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот - някой друг му задава курса", отбеляза Радев, отговаряйки на журналистически въпроси за създаването на анкетната комисия за "Грипен"-ите. Той определи разследването на управляващото мнозинство на процедурата по избора на шведските изтребители като "опит българският парламент да се превърне в трибунал за политическо въздействие". "Този парламент произвежда политически скандали, а не закони", заключи държавният глава в коридорите на Софийския градски съд, където бе призован да свидетелства по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на двигателите на МиГ-29 в Полша.

По повод срещата му с премиера Борисов президентът коментира, че тя се е провела по инициатива на министър- председателя с цел двамата да обсъдят "как да няма война между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалят". "Виждате как някои твърдения, декларации и действия на г-н Борисов все по-често си противоречат с тези на г-н Цветанов. Оценявам усилията на г-н Борисов - това е държавнически подход и се надявам партията му да го възприеме", похвали Радев премиера.

Засега "лошото ченге" прие с примирение и стиснати зъби капитулацията. "Ако има политик в България, който лично и със семейството си е бил реална мишена и жертва на войните между различните власти в България, това съм аз. Знам поуките и се научих да търся консенсус при всеки казус в парламента и не заради личното си его, а защото българите се умориха от подобни безсмислени битки. Затова ще подмина тона и обидните думи, с които днес президентът ме атакува персонално за създаването на комисията в Народното събрание, която ще анализира дали моделът "Грипен" е най-подходящият избор за военната ни авиация", каза Цветанов. Но не пропусна да коментира думите на Румен Радев, че "действията и декларациите му все по-често си противоречат с тези на премиера Бойко Борисов". "Колкото до противопоставянето ми с г-н Борисов - посочи той - съветът ми е: Г-н Радев, не се пробвайте, други вече се провалиха. ГЕРБ е системна, устойчива партия и в нея са важни хората, не лидерите."

Facebook logo
Бъдете с нас и във