Банкеръ Daily

Общество и политика

Мандатът ще бъде върнат, обяви Кирил Петков

"Продължаваме промяната" най-вероятно ще върне неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Това стана ясно от думите на премиера в оставка Кирил Петков. "Мисля, че мандатът ще бъде върнат. За съжаление, нямаше 121 депутати, които да кажат "не" на задкулисието, въпреки многото ни опити. Влизаме в политическа криза, нашите партньори изчакват да видят какво ще се случи. Тази криза струва много на българските граждани", каза пред репортери Петков, след като участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България. Той добави, че от "Продължаваме промяната" "ще подкрепят всичко", но няма да допуснат преговори с Делян Пеевски, Бойко Борисов и Слави Трифонов. Според премиера се изпускат редица шансове - да се приемат законопроектите, нужни за усвояване на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, промените в КПКОНПИ.

Като съпредседател на "Продължаваме Промяната" той заяви, че партията му продължава да е открита за провеждане на диалог с потенциални партньори до самия край на днешния ден, когато номинираният за премиер Асен Василев трябва да върне мандата за президента Румен Радев. "Дори и тази сутрин нашите депутати продължиха комуникацията с депутатите от "Има такъв народ", за да има кажат да оставим политическите разлики настрани", обясни Кирил Петков. На този етап обаче няма мнозинство от 121 народни представители за подкрепа на кабинета. "Нашата борба ще продължи. България трябва да се освободи от това задкулисие, което толкова години е задушавало средствата на българските данъкоплатци", увери съпредседателят на ПП. Той е категоричен, че от партията му осъзнават историческата си отговорност и полагат всички усилия за създаване на кабинет. "Очаквах, че историческата тежест и съвестта на хората ще надделеят над страха. Ще бъдем до последния момент отворени за диалог, но ако това не се случи, ще знам, че сме изпълнили нашето обещание към българския народ по истински начин", подчерта Петков. 

"Очаквам в следващия месец азерският газ вече да тече, успяхме да прекараме 1 млрд. кубични метра, които текат през другия вход с Гърция, миналата есен някой беше подписал анекс, който не беше в интересите на България", посочи още министър-председателят в оставка. По думите му в момента цената на азерския газ е еквивалентна на цената от "Газпром", но след отварянето на новата газова връзка, ще падне с 30%.

Събитието по повод приключването на строителството на интерконектора България-Гърция се състоя в района на Комотини. В церемонията участваха българският премиер, гръцкият му колега Кирякос Мицотакис и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във