Банкеръ Daily

Общество и политика

Малките формации излизат от мода, обясни социолог

Вчерашният вот показа, че няма нищо общо между президентски и парламентарни избори. Повечето от политическите сили не са реализирали потенциала си, като това важи най-вече за малките формации. Те като че ли "излизат от мода", а битката се съсредоточи главно между ГЕРБ и БСП. Това заяви социологът Станислав Стоянов от "Алфа рисърч" пред БНР.

"Като цяло предизборните прогнози се оправдаха, въпреки че вчерашният вот беше сравнително трудно предсказуем главно заради множеството по-малки формации. При очертаващата се конфигурация в бъдещия парламент има различни  варианти за коалиция, като не е изключено ГЕРБ да опита да състави и правителство на малцинството.  Както да кажем от типа на формата, който видяхме досега – т.е. една двойна, тройна коалиция, а така и може би защо не и варианта, в който ГЕРБ опитва да направи правителство на малцинството", обясни Стоянов. 

Според него формацията ДОСТ вероятно ще има 100-110 хиляди гласа, което може да я постави редом с всяка една от трите формации, наследници на Реформаторския блок например. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във