Банкеръ Daily

Общество и политика

"Малката коалиция" не е задраскана, твърди Явор Нотев

Подписването на формален акт – коалиционно споразумение, даде начало на съществуването на т. нар. „малка коалиция“. До момента, в който няма поставена черта върху този акт, коалицията съществува и парламентарната група съществува. Това каза пред БНР заместник-председателят на парламента от „Атака“ Явор Нотев. Поводът беше вчерашният опит за свикване на коалиционен съвет, на който отидоха лидерите и на трите патриотични партии – НФСБ, ВМРО и "Атака", но събирането се провали с гръм и трясък. Това стана, след като Волен Сидеров без да предупреди партньорите си, покани медиите в залата, където трябваше да се проведат разговорите им. Валери Симеонов и Красимир Каракачанов напуснаха възмутени и видяха в тези действия сценарий за медиен скандал. Те дори предрекоха близкия разпад на "малката коалиция".

В качеството си на юрист Нотев коментира и разпоредената от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева проверка на легитимността на смяната на Волен Сидеров като председател на парламентарната група, която все още не е приключила с решение.

„Знам, че по този въпрос се работи и той се оказа, до известна степен, с повишена трудност за администрацията на Събранието, т.нар. „правен отдел“, в който би трябвало да има консултанти и добри познавачи на Правилника за организация  дейността на Народното събрание. Лично бях помолен да се срещна с тях, да допълним мотивите в нашето възражение и да обсъдим тези мотиви. Уверявам ви, че въпросът е сложен и не е лек за решаване от гледна точка на администрацията, която трябва да поднесе проект на председателя на Събранието и той съответно да вземе решение. Затруднението идва от непълноти при подобна хипотеза. Няма решение все още. Решението отсъства поради обективни затруднения“, обясни Явор Нотев.

Той каза още, че засега „Атака“ няма намерение да напуска парламента, тъй като това е сериозно решение, което се отнася до отношенията с избирателите и може да има „необратими последици по отношение на доверието, което имаме и от което се ползваме“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във