Банкеръ Weekly

Общество и политика

МАЛКАТА БАНКА НА ГОЛЕМИТЕ ДЯВОЛИ

През 1989 г. Едуард Матар купува малка банка близо до Боулдър, Колорадо, нарича я Bestbank (най-добрата банка) и се заема да покаже на своите конкуренти как по новому трябва да се управлява една финансова институция. Той започва да рекламира депозитите по Интернет, намалява разходите по всички операции и ръководи своята виртуална банка само с 23-ма служители. Рекламата е насочена предимно към клиенти с по-ниски доходи, от които повечето заемодатели не биха се заинтересували.


Скоро след това Bestbank наистина достига ниво, отговарящо на името й, нареждайки се на първо място в списъка на най-печелившите малки американски банки за 1994 година. Но това е само началото: с активи на стойност 190.6 млн. щ. долара в края на 1997 г. Bestbank постига 78.7-процентна възвръщаемост на капитала, което я прави близо пет пъти по-печеливша от една нормална, добре управлявана банка.


Солидният на вид г-н Матар не се притеснява да напътства другите банкери как трябва да си вършат работата. Ед имаше навика да се надсмива над нас, глупаците, които не бяхме проумели как се правят пари, казва президентът на кредитна институция в съседен Луисвил.


Изключително модерната банка на Едуард Матар обаче се оказва абсолютно неплатежоспособна. През юли тази година властите разбират, че Bestbank има 134 млн. щ. долара необслужвани заеми срещу резерви от едва 23 милиона.


Въпреки многократните опити 59-годишният Матар и президентът на Bestbank Томас Алън Бойд не са открити за коментар, а служителите на Bestbank се превръщат в поредния нагледен пример за полудяването на съвременната, управлявана по Интернет и гладна за кредити икономика.


Както се оказва, Bestbank е до голяма степен инструмент за подпомагане на собственика на един туристически клуб - Дъглас Бец, с когото Бойд е имал делови отношения по-рано.


Вече няма нужда да се тревожите, че нямате кредитна карта, обръща се Bestbank към клиентите с по-ниски доходи. Но за да се сдобият с Visa карта, те трябва да се присъединят към туристическия клуб на г-н Бец - All-Аround Travel Club Inc. срещу такса от 498 щ. долара.


Днес някои картопритежатели се оплакват пред министъра на правосъдието на Колорадо, че не са имали и бегла представа за присъединяването си към туристически клуб, когато са приемали картите.


В eедно интервю г-н Бец описва пазара, към който се стреми, като съставен от хора, които търсят заеми още в деня, в който получават заплата и имат най-лошото кредитно минало. И очевидно ги намира. Според федералните власти близо половината от 215 млн. щ. долара заеми по кредитните карти не се обслужват.


През януари 1994 г. Bestbank получава заповед за прекратяване на дейността си поради неверни финансови доклади, незадоволителни резерви и хазартна практика в отчитането на заеми и депозити. Разкрито е също, че банката плаща личните разходи на някои от своите служители.


На следващата година Bestbank е определена като проблемна институция. А през 1996 г. властите са принудени да поискат заповед от Федералния съд, за да си осигурят достъп до банковите документи.


Въпреки тези неприятности активите на Bestbank нарастват и тя продължава да осигурява пари за компаниите на Бец.


Преди банката да бъде затворена, Матар и Бойд си разделят 9 млн. щ. долара за първите шест месеца на годината - прилична сума за управляването на финансова институция с активи от 300 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във