Банкеръ Weekly

Общество и политика

Малцинствата са продукт на мнозинството

Алиосман Имамов, заместник-председател на ДПС, пред в. БАНКЕРЪ

Алиосман Имамов е роден на 20 март 1953 в село Ябланица, Благоевградско. Завършва статистика и иконометрия в днешното УНСС. От 1981 г. работи там като преподавател. Депутат е от ДПС в 39-ото, 40-ото и 41-вото Народно събрание. През 2009-2010 е основен представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Алиосман Имамов е заместник-председател на образователната комисия в парламента и член на бюджетната комисия. Владее английски и руски. Женен, с две деца.


Г-н Имамов, с кои текстове от Закона за предучилищното и училищното образование не сте съгласен?

- В целия закон се забелязва тревожната тенденция за елиминиране на родителите от образователния процес. Ролята, която те играят, се подценява и това личи в много от текстовете. Така например четиригодишните са задължени да тръгнат на детска градина, а ние настояваме това да става след изричното съгласие на майката и бащата. Проектът е доста обемист и вероятно ще е необходимо повече време, за да бъде приет.


И вие, и социалистите се обявихте за създаването на експертно, надпартийно правителство след изборите. С какво подобен кабинет би се различавал от този на Беров например?

- Мисля, че това сравнение е неуместно поради няколко причини. Първо - ние се намираме в друга икономическа и политическа среда. Кризата силно е засегнала България, следователно експертността в това правителство трябва да решава проблеми в тази посока. На първо време да измъкне колкото е възможно страната от кризата и след това да осигури сравнително постоянен и висок икономически растеж. Второ - това правителство не бива да се доминира от никоя политическа партия. То трябва да е продукт на национално консенсусно мислене и да има ясни цели, приемливи за всички партии.


Тоест то няма да се превърне във форма на бягство от отговорност за политиците?

- Не, в никакъв случай. Тези дни премиерът също каза, че кабинетът му е експертен, но това си е чисто партийно правителство. Бих казал дори, че е еднопартийно, подчинено на лидера и на идеологията на ГЕРБ, доколкото изобщо може да се говори за такава при тях.


Очаквате ли изненади от конференцията на ДПС?

- Тя, както обикновено, се провежда съгласно устава на движението. В известен смисъл са възможни всякакви изненади както по отношение на доклада на г-н Доган, така и по отношение и на други неща. Но няма особен смисъл да гадаем.


На последните избори като управляващи получихте доста повече гласове от тези на парламентарния вот през 2005 година. Колко души очаквате да пуснат бюлетина за вас през 2013 година?

- Поставили сме си за цел да постигнем най-малко тези резултати, като на предишния парламентарен вот - 700 хил. гласа заедно с 14-те процента невалидни бюлетини. Естествено, бихме искали да има и ръст, но за това би трябвало да се положат сериозни усилия, защото и икономическата, и политическата ситуация сега е съвършено различна.


Какви са прогнозите ви за представянето на партията на Касим Дал? Ще успее ли да отмъкне тя част от електората на ДПС?

- Възможно е. Сред електората ни има недоволни, които ще търсят реализация чрез други партии, включително и с тази на г-н Дал. Но не смятам, че той може да откъсне чак такава част, че да застраши политическата стабилност на движението. Това просто няма как да стане. Ако си спомняте, отначало те говореха, че няма да правят партия, че целите им са свързани с организационното укрепване на ДПС. За съжаление политическата им активност не се различава от тази на всичките отцепници от движението досега. Аз съм сигурен, че и съдбата им ще бъде същата.


Партията ви обяви, че започва срещи с чуждите посланици за Изборния кодекс. При управлението на тройната коалиция обаче отиването до урните също не се провеждаше по най-примерния начин - имам предвид изборния туризъм, за който толкова често ви обвиняват. От тази гледна точка доста наблюдатели поставят въпроса именно ДПС ли е най-подходящият говорител срещу нечестния вот.

- При предишното управление тройната коалиция носеше цялата отговорност дали изборите ще бъдат честни, или не. И сега трябва да е така. ГЕРБ трябва да докажат, че изборите ще са честни.


И честни ли бяха изборите, когато вие управлявахте?

- Не мисля, че това е въпросът на днешния ден, но дори и да е имало нарушения, те не са били толкова големи, че да променят резултата. За разлика от сега, когато има много тежки съмнения за готвени манипулации и кражба на вот. На местните избори бяхме свидетели на това. Опасността е реална и засяга всички политически субекти. Затова сега коалицията на парламентарните партии Всички срещу ГЕРБ за Изборния кодекс е толкова видима.


Имате ли данни за готвени фалшификации в определени райони?

- Не, нямам конкретни данни. Не е трудно обаче да се направи изводът, че машинациите ще засегнат главно големите градове, където администрациите на изборния процес се съставят от хора, които изобщо не се познават помежду си. Освен това основната маса на избиратели на ГЕРБ са в големите градове.


Има ли напредък в разговорите ви с БСП за вот на недоверие срещу правителството за цялостната политика?

- Този въпрос не е изоставен, но други, по-актуални теми, го изместиха на по-заден план. Мисля, че той вероятно отново ще дойде на дневен ред след конференцията.


Имат ли малцинствата в България причина да се тревожат и да се чувстват некомфортно?

- България безспорно е демократична страна, особено в сравнение със случилото се в едни други времена. В никакъв случай обаче не може да се каже, че България спазва всички принципи и изисквания на международните нормативни документи, които е подписала.


Има и друго много важно нещо обаче. Когато се говори за малцинства, не се взема предвид, че те са продукт на мнозинството. Франция вдигна страхотен шум за българските роми. Тя също си има роми, но те не протестират против начина на живот на френските роми, които са продукт на френското мнозинство и общество. Очевидно обаче българските роми не могат да се адаптират и паснат към едно развито общество. Основната вина, че българските малцинства трудно се адаптират към съвременния начин на живот, е именно на мнозинството. И това не се отнася само за българското общество. Но България може много да научи по този въпрос от европейските страни.


Едно от често отправяните обвинения към вас е, че електоратът ви живее по съвършено различен начин от този на управленския елит на ДПС. Вдигна ли се през последните 23 години стандартът на живот на средностатистическия ви избирател?

- Това обвинение е един от митовете за ДПС и то много лесно се пуска в употреба срещу движението. По елементарен и примитивен начин се доказва, че ДПС уж не работело за интересите на електората си. Аз обаче мога да ви посоча места и райони в Родопите, в които стандартът на живот е значително и многократно по-висок от този, да речем, в който и да е район в Северозападна България. А разликите са драстични. В един малък град като Сърница 90 % от жителите са бизнесмени с много висок стандарт на живот. Около 40-45% от завършващите средно образование стават студенти, а образователният статус е значително по-висок от средния за страната.


Това обаче не е представителна извадка за електората ви.

- Не, наистина не е. Можех да ви дам за пример моето родно село, но съзнателно не го направих. Нещата са сложни за районите, които разчитаха предимно на отглеждането на тютюн. Но има места със силно развит дърводобив, горска индустрия например или промишленост, която се развива обикновено най-вече заради гръцки инвестиции. Там не съществуват тежките проблеми с безпаричието, каквито има в много от другите райони, в които ДПС изобщо няма влияние.


Какъв е статутът на Делян Пеевски в ДПС? От една страна, партията ви е в опозиция, а от друга - медиите, сочени за свързани с него, поддържат твърда проправителствена линия. Как ще обясните парадокса?

- Аз не виждам парадокс, защото медиите са си негови и какво ще прави с тях си е негова работа. Те нямат нищо общо с ДПС. След като е депутат от движението, естествено е да се подчинява на правилата му, но това не засяга неговия личен бизнес. И мисля, че това е едно от фундаменталните правила на всяка партия. В БСП, която е социална партия например и се занимава с бедните, има много милионери. На тях това изобщо не им пречи.


Можете ли да изброите три добри неща, които ГЕРБ са направили по време на мандата си?

- Труден въпрос. Веднага мога да посоча подобряването на инфраструктурата - факт, който е безспорен. Но само това не е достатъчно. Бих казал и че има успехи в областта на преследването на престъпници, като тук не съм много категоричен. Причината е, че в последно време излязоха данни за значително нарастване на битовата престъпност. Освен това може да се каже и че ГЕРБ до известна степен тушира крайните политически настроения в страната. Направиха го, като не стимулираха националистически и радикални партии да извършват действия, които щяха да бъдат във вреда на цялата държава. Имам предвид конкретни неща, както палежът на джамията например.

Facebook logo
Бъдете с нас и във