Банкеръ Daily

Общество и политика

Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, нареди Борисов

"Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много", заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание, което той свика във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната.

На съвещанието бе докладвано на министър-председателя, че ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо, се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване. 

Екоминистърът Емил Димитров информира, че са предприети всички действия по наблюдението на нивата на язовирите, като съседните държави – Гърция и Турция са уведомени, за да могат да предприемат превантивни мерки.

От думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова стана ясно, че всички пътни управления са получили указания превантивно да започнат обработка на пътните настилки поради очакваното падане на температурите. Тя изтъкна, че управляваното от нея ведомството работи в пълен синхрон с Министерството на вътрешните работи.

Електропреносната система в страната е под контрол. Местата, на които електрозахранването е било прекъснато, вече е възстановено, докладва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че аварийните екипи имат пълна готовност да поемат сигнали.

Към момента няма язовири, които да предизвикват риск за живота на хората, информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От миналата седмица е създаден щаб към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който следи денонощно нивата на водоемите, посочи още той.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски информира премиера Борисов, че ведомството е в постоянен контакт и координация с всички отговорни институции във връзка с метеорологичната обстановка и екипите незабавно реагират на всички подадени сигнали. Министърът добави, че през последното денонощие най-тежко е било положението в Смолян, където има срутване на къща вследствие на активирано свлачище, но след бързата реакция на екипите на полицията и пожарната обитателите на дома – двама възрастни и две деца, са евакуирани незабавно и няма загинали.

„Напоителни системи“ оказват пълно съдействие на Столичната община. В това пък увери министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и допълни, че се следят язовирите, стопанисвани от дружеството, и има контролирано изпускане на някои от тях. Танева съобщи, че има малко залети земеделски площи в Югозападна България, но екипи работят по места.

За непрекъснато наблюдение на обстановката на територията на Столичната община докладва кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че екипи работят денонощно по местата, където се е налагало отводняване на къщи и помощ на хората. Общината започва описване и на щетите на засегнатите обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във