Банкеръ Daily

Общество и политика

Макрон заяви пред Борисов, че никога не е критикувал българи

Френският президент Еманюел Макрон се свърза с мен, за да ме увери, че изтеклата информация за изречени от него думи в интервю, не отговарят на истината. Това написа на страницата си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. 

"Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции. Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България. Като премиер на България няма да позволя никой да обижда нашия народ и се надявам да не се стига до такива ситуации занапред", казва премиерът.

Повод за коментара на Борисов са думите на  Макрон относно „украинските и българските банди”  в интервю за крайнодясното списание „Valeurs Actuelles„.

„Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди”, каза френският президент.. 

Макрон подчертава още, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция. Украинското министерство на външните работи също извика френския посланик. Интервюто с Макрон предизвика остра реакция и сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник “L’observateur” подчертава, че “за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия”.

Френският посланик у нас  Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във