Банкеръ Daily

Общество и политика

Макрон идва в България

Президентът на Френската Република Еманюел Макрон пристига тази вечер в България. В петък държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с Еманюел Макрон в двореца "Евксиноград“ във Варна.

Президентът Макрон и неговата съпруга Брижит Макрон ще бъдат на посещение в страната по съвместна покана на президента Радев и премиера Борисов. За първи път от 10 години насам френски президент пристига на официална визита в България.

Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа, ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България.

Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 часа пред двореца „Евксиноград“, като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори.

От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов.

Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

България е последна спирка от източноевропейската обиколка на френския президент.

Френският държавен глава пристига в Букурещ днес малко след 12,30 часа, като първо ще се срещне с румънския си колега Клаус Йоханис, с когото ще дадат и съвместна пресконференция. Макрон ще има среща и с министър-председателя на Румъния Михай Тудосе.

Той вече проведе среща в Залцбург с лидерите на Австрия, Чехия и Словакия.  След нея Макрон отбеляза, че има напредък по намирането на решение на въпроса с командированите работници в ЕС.

ЕС се опитва да преодолее различията между западните и източните страни членки на блока относно командированите работници, тоест относно практиката, позволяваща на компаниите в страните с по-ниски заплати да командироват работниците си на други места. Брюксел иска споразумение между страните членки по този въпрос да бъде постигнато през октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във