Банкеръ Daily

Общество и политика

Макрон: Да не избързваме с разширяването на ЕС

Европейският съюз трябва да защитава европейските компании, които правят бизнес с Иран, от санкциите, наложени от САЩ във връзка с ядрената програма на Техеран. От самото начало Европа е единна и има волята да изгради мир и стабилност в региона. Постигнатото през 2015 г. споразумение е важен елемент в постигането на тази стабилност. Това заяви преди началото на срещата за Западните Балкани в София френският президент Еманюел Макрон.

Той коментира и присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

"Необходима предпазливост по отношение на всяко ново разширяване на ЕС. Аз съм за засилен диалог със страните от Балканите, но без снизхождение и лицемерие. Затова ние го подкрепяме. Нашите министри на външните работи заедно с госпожа Могерини се срещнаха с иранския външен министър преди два дни и постигнаха напредък в тази посока, така че ние ще се придържаме към рамката на споразумението, каквито и да са американските решения. Ще направим това по много конкретен начин, чрез нашата политическа ангажираност и като направим така, че компаниите ни да могат да останат да работят в Иран.“, каза Макрон. 

"Но не съм съгласен да има ново разширяване на ЕС, преди да сме сигурни, че в тези страни реформите са направени, и че те ще допринесат за по-доброто функциониране на Европа. Последните 15 години отслабиха Съюза и всеки път се мислеше за ново разширяване. Но по този начин ние не правим услуга нито на страните от Западните Балкани, нито на нас самите, ако превърнем Европа в механизъм без правила, ако разширяването се случва бързо и лесно. Нужен е геостратегически диалог със страните от Западните Балканите, трябва да им осигурим европейска перспектива, но същевременно е нужно да следим от близо за осъществяване на реформите и да ги окуражаваме те да се случват. Без излишна толерантност и лицемерие“, каза френският президент.

В момента Албания, Македония, Сърбия, Черна гора и Турция са кандидатки да членство в ЕС. За нито една от тези страни не са ясни сроковете, когато могат да се присъединят към Съюза. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във