Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов

Македонските политици на маса са добри българи

Македонските политици са като българските - извън ефира се разбират много добре, а пред обществото се карат. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод обсъждането на българската позиция за кандидатурата на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

"Познавам македонските политици. На маса са добри българи, но като дойде въпрос да вземат решение, започват да увъртат", посочи Каракачанов в ефира на БиТиВи и допълни, че е трудно да се каже, че със Северна Македония имаме обща история.  Военният министър отбеляза, че е най-добре да не започваме преговори, докато Скопие не признае историята. "Нашите коалиционни партньори търсят по-гъвкав период. Не сме дали ултиматум. Ще предложа още 2 варианта. Когато дойде време да ги обсъждаме в правителството, ще говорим пак. Винаги съм имал ясна позиция, не си сменям позициите", категоричен е той.

Лидерът на ВМРО даде пример с преговорния процес и отношенията Словения-Хърватска. При кандидатурата на Хърватия, Словения казала "да", принципно започнала процедурата за членство, но първото междуправителствено заседание се провежда, когато се започне изпълнение на конкретните условия.

Каракачанов призова да бъде защитена българската история и хората, които са в Северна Македония, но имат българско национално самосъзнание. Той изтъкна един от спорните моменти в работата на българо-македонската комисия - за народността на Гоце Делчев. Делчев е дошъл в българското военно училище, след което станал учител. "Представяте ли си подобен спор между Австрия и Германия, Гърция и Кипър - спор имат ли имат ли обща история, общ език?", даде пример лидерът на войводите. Той нарече това "югокоминтерска политика" и посочи, че югозападната ни съсека е в най-сериозната демографска криза - "30% не се владее от държавата". По думите му преди години македонските учени са тръгнали към Античната македонска история, а сега са се отрекли от нея.

"Когато говориш с чужденец, по-лесно може да си поставиш условията. Когато говориш с брат си е по-трудно", обясни спецификата на преговорите той. Също така в новите учебници би трябвало да напишат, че Тодор Александров е "добър българин, пожертвал живота си за българите в Македония". "Има статии, собствени биографии, писма. Тодор Александров беше забраняван и в България след 1944 г. защото е антикомунист. Трябва да е до Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов - защото е голям българин", каза Каракачанов по повод новата си книга. Той цитира Енциклопедия "Британика", според която Александров е единственият всепризнат и некоронован крал на българите в Македония.

Според вицепремиера  възпитанието и отстъпчивостта на българските политици се приемат като слабост в Скопие. Той апелира да се използват механизмите на предприсъединителния процес. И подчерта, че няма друг народ, който да си е измислил своя нация, с която се самоконфронтира.

Припомняме, че държавният глава Румен Радев на 30 септември свика спешна консултативна среща по темата за Северна Македония, след като стана ясно, че последното заседание на българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определено като "най-безплодното". На него отново не бе постигнато единодушие за националността на Гоце Делчев. 

На срещата при президента беше решено, че България не дава безусловна подкрепа за кандидатстването на Северна Македония за прием в ЕС.

Още преди месеци Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история. На "Дондуков" 2 пък намекна, че ВМРО може да излезе от управлението, ако страната ни подкрепи македонското членство в алианса. Според него югозападните ни съседи само използват България, за да получат нужната подкрепа.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във