Банкеръ Daily

Общество и политика

Македонският премиер идва в София за срещи с Борисов и Радев

Премиерът на Македония Зоран Заев идва във вторник (20 юни) на официално посещение в България, където ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов и президента Румен Радев.

София е втората европейска столица след Брюксел, в която македонският министър-председател идва на визита, след като официално зае поста.

Заев заяви, че от София, която на 1 януари 2018 г. ще поеме ротационното председателство на ЕС, очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическите амбиции на Скопие.

По думите му посещението на съседните държави, както и на европейската столица Брюксел, говори за засилени действия за ускоряването на придвижването на Македония към пълноправно членство в НАТО и ЕС с помощ на приятелите от ЕС и съседните държави.

След избирането на ново македонско правителство българският премиер Бойко Борисов заяви, че София и Скопие ще работят за заздравяването на добросъседските отношения и за приближаването на Македония към членството в ЕС и Алианса.

Освен Борисов в срещата ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и от министърът на културата Боил Банов. От българска страна ще се включат и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и посланик Иван Петков.

Зоран Заев пък ще бъде придружаван от вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, министъра на външните работи Никола Димитров, министъра на транспорта и комуникациите Горан Сугарески, министъра на културата Роберт Алагьозовски и посланик Марян Гьорчев.

В рамките на визитата Заев ще разговаря и с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във