Банкеръ Daily

Общество и политика

Македонизмът се строи върху антибългаризма

"Антибългарската кампания в Република Северна Македония не спира и за момент и към момента е достигнала своеобразен Еверест. На България се приписват какви ли не грехове в скопските средства за масова информация. Без антибългарска кампания Република Северна Македония не би могла да съществува като самостоятелна държава. Македонизмът се строи върху антибългаризма". Това мнение изрази д-р Войн Божинов, историк от Българската академия на науките. 

 

По думите му казусът между София и Скопие е проблем, с който досега ЕС не се е сблъсквал. 

"ЕС за първи път се сблъсква с амбициите на една млада нация, която търси своите корени назад в миналото. Проблемът е, че тези корени са доста изсъхнали и къси. Историческата истина ясно говори, че правдата е на наша страна. Ние сме длъжни да обясним на нашите европартньори, че македонската позиция е доста неясна", заяви историкът. 

Д-р Божинов допълни, че "в някои черепно-мозъчни кутии на политиците в Скопие все още се върти идеята, че живеят в Югославия, че те са хората, които трябва да диктуват условията за влизането на страната им в ЕС... Те имат голяма надежда, че натиск отвън ще принуди държавата ни за отстъпки и не го крият".

Поведението на приятелите ни от Берлин не е дипломатично. Лошо впечатление прави поведението на Австрия, която активно се намесва в нашия двустранен спор. Да не говорим за големите надежди в Скопие за остра и рязка намеса на САЩ, коментира Божиков пред БНР. 

България продължи да отказва да се поддаде на натиска да каже "да" на пътя на Северна Македония към ЕС, въпреки предупрежденията от страните от блока, че с тази блокада "ЕС си стреля в крака".

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев миналата седмица беше на посещение в България. Заев заяви, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Засега обаче Скопие не показва истинско желание да отговори на българските изисквания за прекратяване на историческите спорове и езика на омразата. Въпреки положителните декларации липсват резултати в изпълнението и прилагането на подписания през 2017 година договор за добросъседство.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във