Банкеръ Daily

Общество и политика

Макаров обвързва изгонените руски дипломати и "Балкански поток"

Някой не иска на територията на България да се появи "Балкански поток". Има такива сили както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Ако случващото се - издирвани от Интерпол и изгонени от България през януари руски граждани, е цената за построяване на "Балкански поток", то тя е много висока за отношенията между България и Русия, заяви руският посланик Анатолий Макаров. 

В края на януари българското външно министерство връчи на руския посланик нота за обявяване на дипломат за "персона нон грата" и е уведомило, че служител на търговското представителство трябва да напусне страната. 

Това бе третият случай на изгонен руски дипломат от България за последните три месеца. В края на октомври 2019 г. първи секретар в посолството бе обявен от прокуратурата за шпионин и напусна страната.

"Руско-българските отношения съществуваха по един начин до 21 октомври и по друг след 21 октомври. До 21 октомври миналата година отношенията ни се развиваха много успешно. На 21 октомври беше открит официално 11-километров тръбопровод, който свърза турската газопреносна система с българската - в село Горска поляна. Това беше тържествено събитие, заедно с министър-председателя. След това започнаха проблемите", каза руският посланик пред bTV в неделя.

Макаров подчерта, че такъв прецедент не е имало през цялата история на руско-българските отношения.

"На някого не му хареса всичко това и някой не иска на територията на България да се появи "Балкански поток"! Има такива сили както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Разбирате от математика, всичко се случва след 21 октомври. Това е абсолютно очевидно и разбира се, предизвиква чувства на раздразнение, на огорчение.... Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това, че имахме такива отношения между страните", добави руският посланик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във