Банкеръ Daily

Георги Марков от ГЕРБ:

Мажоритарният вот прави изборите интересни, защото е непредсказуем

Мажоритарният вот прави изборите интересни, той е непредсказуем. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Георги Марков, по време на дебатите по първо четене на промените в Изборния кодекс, предвиждащи преминаването от пропорционална към мажоритарна избирателна система.

"Аз съм привърженик на мажоритарната система. При мажоритарната система личностният принцип е безспорен. Хората искат да избират в едномандатен район кандидати лице срещу лице, които не са анонимни. Връзката между избрания народен представител и избирателя е по-голяма”, аргументира се Георги Марков, цитиран от агенция "Фокус".

Според него предимство на мажоритарната система е и правенето на по-големи и по-силни мнозинства.

„Всички българи искат да е силно управлението. За да е силно управлението, не трябва само можещ премиер и можещи министри. Трябва да има и силно парламентарно мнозинство, защото правителството е еманация на парламента”, заяви от парламентарната трибуна Георги Марков.

Той обърна внимание и на милионите български граждани, които са подкрепили референдума, в който въпросът за смяна на избирателната система бе залегнал и призова народните представители да се съобразят с вота на гражданите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във