Банкеръ Daily

"Има такъв народ":

Мажоритарен вот ще има на следващите редовни избори

Тошко Йорданов, "Има такъв народ"

Промените в Изборния кодекс, предложени от "Има такъв народ", бяха приети на първо четене в парламента. Законопроектът на парламентарната група беше подкрепен от 210 народни представители, без "против" и с 1 "въздържал се".

От "Има такъв народ" предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. А изключение да правят изборите за Европейски парламент, като такива секции да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

Законопроектът включва и създаването на изборен район "Чужбина".

От "Има такъв народ" предлагат още прекратяване мандата на Централната избирателна комисия и намаляване на състава ѝ до 15 членове, които да се назначават с указ на президента след публични консултации. Хартиено гласуване да има само в малки секции, плавателни съдове и специализирани заведения. Да има възможност за преференциален вот зад граница и възможност за гласуване по пощата. отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

Предвижда се провеждането на експериментално електронно гласуване на президентските избори през 2021 г.

В предложението е включено и видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии.

Парламентът отхвърли промените в Изборния кодекс, с които се предлагаше въвеждане на мажоритарната избирателна система. "За" законопроекта на ГЕРБ - СДС гласуваха 69 народни представители, "против" - 65 и "въздържали се" - 71, с което той бе отхвърлен.

Депутатите от ГЕРБ-СДС предлагаха изборите за народни представители и депутати във Велико народно събрание да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой и според актуализираните данни от Националния статистически институт.

Депутатите отхвърлиха и законопроектите на "Изправи се! Мутри вън" и на "Демократична България".

Сред предложенията на "Демократична България" са гласуване по пощата, отпадане на лимита на секциите извън страната, въвеждане на район "Чужбина", машинно гласуване и независим одит на машините, видеонаблюдение. 

Ивайло Мирчев от ДБ каза, че електронното гласуване е било "опраскано" и до ден днешен не е въведено, въпреки че има техническа възможност. "Предвиждаме да може да се гласува седем дни, като самото гласуване приключва три дни преди самия изборен ден. Така се дава възможност да се даде сигурност на процеса и спокойствие на всички институции по веригата. Ще важи само последният упражнен вот, така корпоративният вот ще бъде заобиколен. Ще игнорира възможността депутати да се разхождат с чували", добави Мирчев. 

"Предлагаме разпоредбите за защитната клауза за четири мандата и обособяване на район „Чужбина“ да влязат в сила след оповестяването на окончателните резултати от преброяването на населението. Смятаме, че трябва да се направи ново райониране, така че тежестта на всеки един народен представител да бъде относително равна“, каза председателят на Народното събрание от ИТН Ива Митева.

Председателят на ПГ "Изправи се! Мутри вън!“  Мая Манолова  заяви, че предлагат промени в изборните правила в посока улесняване на гласуването в чужбина и гарантиране на честни избори: "Нашите предложения преследват три основни цели – възможност за сънародниците ни зад граница да гласуват, осигуряване на честен вот – без манипулации, кражба на гласове и подправени протоколи. Третата цел е за изчистване на мъртвите души от избирателните списъци."

"Исторически погледнато мажоритарната система е по-старата, в повечето страни с мажоритарна система изборите са едномандатни, избира се само един кандидат от избирателен район. Ако на първия тур няма абсолютно мнозинство – се провежда втори тур. Предлаганите промени целят да се реализира възможността участниците в изборите да издигат кандидати, които притежават високи нравствени качества", отбеляза Анна Александрова от ГЕРБ. 

От "Има такъв народ" подчертаха, че са "за" мажоритарния вот, но не и по начина, по който го предлагат от ГЕРБ-СДС. Те отказаха да подкрепят предложението на ГЕРБ-СДС на този етап въпреки резултатите от проведения от тях референдум с основно искане за въвеждане на мажоритарния вот. Според депутатите на Слави Трифонов всичко зависело от "живота" на настоящия парламент.

"Вероятността да има предсрочни избори е огромна. Това райониране, което го показахте, го правихме преди 4 години и то не е актуално - нито има преброяване на населението, нито някой знае колко българи живеят в съответните области, включително колко живеят в чужбина. Ако има предсрочни избори, трябва да има нов Изборен кодекс и ние трябва сме готови за това. Ако няма, в този въвеждаме, че следващите ще бъдат мажоритарни и работим, докато живее този парламент, за да го направим", посочи председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори? Защото аз ще ви припомня, че редовни парламентарни избори преди последните бяха през 2009 година, а следващите бяха 2021-ва. До 2030- 2040 г. дали ще има редовни парламентарни избори, за да въведете вашата мажоритарна система и оттогава ли ще карате на тая струна, с мажоритарните избори. Иначе ще се окаже, че сте лъгали", отговори му зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Тома Биков.

Още в началото на дебатите от ГЕРБ подчертаха, че ще подкрепят всяко едно решение, заложено законопроектите, предложени за първо гласуване, но призоваха отговорността да носят „Има такъв народ“ и президентът, ако се стигне до служебно правителство и тогава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във