Банкеръ Weekly

Общество и политика

МАЙКЪЛ ЧОРНИ ОТНОВО ЗАТИСНА ЦКБ

Централна кооперативна банка претърпя поражение в поредната съдебна битка с Майкъл Чорни. Това все още не означава, че е загубила войната. В средата на миналата седмица Софийският градски съд осъди банката да плати на Ladabrook Grouve Ltd., представлявана от Майкъл Чорни, 3 млн. щ. долара заедно с над 756.5 хил. щ. долара лихви. На 5 ноември 1997 г. Софийският градски съд уважи частичния иск към ЦКБ за 1 млн. щ. долара, предявен от другата фирма, представлявана от Чорни - Blonde Investment Corp. Адвокатите на ЦКБ обжалваха това решение на СГС пред Върховния съд. От средата на декември миналата година обаче Върховният съд вече не се занимава с подобни дела. Тяхното разрешаване е прехвърлено към Апелативния съд, който обаче едва ли ще започне да работи по-рано от есента на тази година. Тези обстоятелства блокират приключването на делата, които двете фирми на Чорни водят срещу ЦКБ. Представителите на руския бизнесмен обаче не се притесняват. Те са сигурни, че в крайна сметка ще спечелят, а докато това стане, по дълга на ЦКБ се трупат лихви и той постоянно расте. В момента сумата наближава 9 млн. щ. долара - 6 млн. щ. долара главници и около 3 млн. щ. долара лихви. Всяка година лихвите се увеличават с 960 хил. щ. долара.


Конфликтът между фирмите на Чорни и ЦКБ се заражда през април 1995 г. и в него са оплетени енигматичният дилър на свободна практика Павел Тренев и куп банки и фирми, като нишките водят към структурите, свързани с Орион.


На 27 април 1995 г. споменатата вече Blonde Investment превежда 3 млн. щ. долара в полза на ЦКБ. Преводът е извършен от Banque Cantonale Vaudoise по кореспондентската сметка на ЦКБ в Swisse Bank Corporation - Ню Йорк.


Другият ищец пък е Ladabrook Grouve Ltd., финансов агент на Blonde Investment Corp. По нейно нареждане той е извършил превод на още 3 млн. щ. долара на 3 май 1995 г. от банка Менатеп в Ереван в полза на ЦКБ по нейната кореспондентска сметка в Swisse Bank Corporation - Ню Йорк.


Съдебният спор между двете чуждестранни фирми и ЦКБ се води от края на 1996 година. Представителите на Blonde Investment Corp. и Ladabrook Grouve Ltd твърдят, че позицията на Майкъл Чорни все повече се втвърдява. Ако преди година той е бил склонен да води преговори с ЦКБ, сега е решен, ако спечели делата, да не дава никаква разсрочка или отстъпка на българската банка. Несговорчивостта на Чорни е резултат от нежеланието на ЦКБ да води каквито и да е разговори с неговите фирми. Представителите му в България смятат да поискат от БНБ да задължи ЦКБ да провизира задълженията си към Blonde Investment Corp. и Ladabrook Grouve Ltd.

Facebook logo
Бъдете с нас и във