Банкеръ Daily

Общество и политика

Майките от "Системата ни убива" продължават с протестите

За 19 часа е насрочен поредният антиправителствен протест - този път с организатор майките на деца с увреждания “Системата ни убива”.

След като през почивните дни “Отровното трио” обяви, че преустановява ежедневните протести заради пандемията, майките от инициативата обявиха, че запазват палатковия си лагер пред парламента и продължават протеста. 

Вчера под прозорците на властта отново се събраха протестиращи, въпреки че нямаше проява на триото и озвучителна техника.

На 116-ия ден от гражданското недоволство един от организаторите на антиправителствените прояви в страната - т. нар. Отровно трио съобщи, че заради епидемичната обстановка спира традиционните вечерни демонстрации на площад "Независимост" и ще организира чрез социалните мрежи нови форми на съпротива срещу правителството и главния прокурор.

"Дойде време да променим протеста и да го надградим, за да постигнем целите си. Ние ще променим всекидневния протест и ще обърнем внимание на важните неща", обяви от трибуната до фонтана пред Президентството адвокат Николай Хаджигенов.

Пиарът Арман Бабикян посочи, че "Отровното трио" ще продължи да оказва натиск върху "системата на мутрите" докрай и добави, че целите на протеста не са се променили от ден 1, а именно - оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори.

"Ако Борисов настоява, а виждаме, че го прави - да проведем битката на друг терен, и там ще го победим", закани се Бабикян и съобщи, че в четвъртък в 12 часа на обяд ще има нова акция.

"Всеки от вас може да донесе старите изтъркани обувки на своите приятели и близки, които избягаха от България, и да ги хвърли пред Министерския съвет. Повече от 2 милиона българи избягаха. Ние ще донесем обувките им и ще ги хвърлим пред входа на Министерския съвет", каза Бабикян.

Николай Хаджигенов съобщи една от основните причини, поради които е взето решението да превърнат протестните вечери в други форми на съпротива.

"Трябва да съхраним способността на българските лекари и сестри да се справят с вълната от болни. Предприемаме този ход от уважение към нашите спасители в бели престилки и с омерзение към властта на мафията. Смятаме за лицемерно да критикуваме съсипаната здравна система и в същото време да създаваме риск от заразяване, дори на един човек от вас. Властта се страхува да поеме тази отговорност, защото ще получи политически обвинения и ще загуби още повече от своя рейтинг. Затова отговорността ще поемем ние - "Триото" и гражданите, като ще приемем и ругатните по свой адрес. Човек трябва да има силата да избира между рейтинга и дори един човешки живот. Борисов няма тази сила и е потънал в страх. Ние я имаме", подчерта адвокатът и продължи - "През всички дни на този площад сме давали да се разбере, че сме срещу насилието. Правихме живи вериги, превързвахме хора, гонихме провокатори, пазихме и деца, и старци, и полицаи. Днес не можем да провокираме нещастие и болест дори на един човек на площада, защото от тук минават хиляди, десетки хиляди българи. Това е и солидарност с изнемогващите лекари, сестри и медицински персонал, които буквално живеят на работните си места. Те също ни подкрепяха на протеста тук месеци наред".

Бабикян, Хаджигенов и скулпторът проф. Велислав Минеков, който не присъства на протеста на последната протестна вечер миналата неделя, обявиха още, че ще продължат с обиколките в страната и сформирането на комитети, както и с набирането на доброволци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във