Банкеръ Daily

Общество и политика

Майките от "Системата ни убива" опитаха да влязат в парламента

Приключи протестът на майките от инициативата "Системата ни убива". Те се опитаха да влязат в парламента, за да се срещнат с народните представители, пред които да изложат исканията си за увеличаване на пенсиите за деца с увреждания. С тях беше и дете в инвалидна количка.

Председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев съобщи, че са се разбрали с майките за среща във вторник по време на заседанието на комисията, където да бъдат изслушани техните искания.

По-рано депутати от управляващата коалиция безуспешно се опитаха да говорят с майките.

Протестиращи майки от движението "Системата ни убива" настояват да бъдат допуснати в сградата на народното събрание. Засега охраната на парламента не ги допуска.

С грозни крясъци и обиди, че са "кърлежи и кръвопийци", протестиращите граждани искат да им се прояви необходимото уважение и да бъдат пуснати сред депутатите, за да проследят как ще протекат дебатът и гласуването на държавния бюджет и гласуването на бюджета, който ще бъде отделен за социално подпомагане.

Не е много ясно за какво точно протестират от "Системата ни убива", нито какви са точно техните искания. При гражданките, които се опитаха отново да вкарат дете на инвалидна количка, слязоха депутати от ИТН - Тошко Йорданов, Виктория Василева и Станислав Балабанов, които се опитаха да ги успокоят, обяснявайки им, че тепърва предстои гласуването на закона. Депутатът от ПП Христо Петров - Ицо Хазарта, също обеща на протестиращите, че ще проучи въпроса с исканията им. Опит да разговаря с тях напарви и Настимир Ананиев, но те го овикваха без да го слушат.

"Никога няма да ни разберете. Какво направихте за политиката за хората с увреждания? Кажи ми какво правиш вътре? Какво ще направиш? Какви глупости се говорят? Че тези хора са едни безработни, мързеливи? Нормални ли сте, бе? Ненормалници такива! Престъпници сте всичките там!", скандираха майките при всеки опит за разговор с тях.

В крайна сметка майките обясниха, че са недоволни от ниските си пенсии и че НСО не пуска в сградата да влезе дете в инвалидна количка.

Опитът за влизане в НС се излъчва на живо във фейсбук страницата на инициативата „Системата ни убива“.

Преди няколко дни от "Системата ни убива" с писмо до министър-председателя настояха отново за приемане на Закон за личната помощ, като Кирил Петков ги покани на среща на 24 февруари, четвъртък.

Те настояват за смяната на зам.-министър Лазаров, който е един от създателите и реализаторите на "пошлата социална политика за деца и хора с увреждания", която разхищава средства и в същото време убива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във