Банкеръ Daily

Общество и политика

Майките от "Системата ни убива" излизат на протест

Майки от гражданската инициатива "Системата ни убива" ще настояват днес пред служебния вход на НС депутатите да гласуват спешно - в рамките на 3 дни, предложеното от здравния министър Кирил Ананиев удължаване срока на ТЕЛК - решенията.

Ако не бъдат чути, майките се заканват следващата седмица да поставят проблема пред премиера Бойко Борисов.

"Заради законодателна недомислица в момента 5000 души са оставени без пенсия. Тази кауза я поехме от миналия месец - срещнахме се с министъра на здравеопазването, направихме демонстрация и той пое ангажимента, който го изпълни. Но депутатите не предвиждат нещата за гласуване в Народното събрание и в момента хората гладуват, което е недопустимо", каза пред БНР Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива".

"Те първо не могат да оцелеят с тези ниски пенсии, а камо ли с 50 лева на месец да си купят лекарство - те просто са обречени. Това трябва много спешно да се реши!", добави тя.

Удълженият заради извънредното положение срок на инвалидните пенсии изтича на 13 юли, като пенсиите са изчислени до тази дата. 

Припомняме, че след изричното настояване на майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се съгласи да се удължат ТЕЛК решенията за хората с увреждания след първоначално обявеното изтичане на извънредната епидемична обстановка на 30 юни поне с два месеца. Аргументът на майките бе, че за да подготвят нужните за явяване пред комисиите документи, се налага хората с тежки заболявания да обикалят редица здравни заведения и така се увеличава рискът да се заразят с COVID -19.

Обещанието все още не е факт, защото съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, беше продължено с два месеца след отмяната на извънредното положение, т.е. изтича на 13 юли тази година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във