Банкеръ Daily

Общество и политика

Майки отново на протест, искат детски градини

Тревога и възмущение предизвика за поредна година класирането на деца за столичните детски градини. Миналата седмица се оказа, че над 10 000 от тях остават без детска градина заради недостиг на места, други 9 907 деца са приети.

Класирането дойде след скандал за новата онлайн система за кандидатстване, която затрудни родителите заради изискване за двойно залагане на критерии за адрес. Столичната община отложи резултатите с три дни и даде възможност на родителите да коригират данните си. Въпреки всичко половината от общо над 22 хил. деца, които имат право да бъдат настанени в детска градина, не са приети.

В резултат днес следобед на ул."Московска" 33 се организира граждански протест под наслов "Място за всяко дете". Сред протестиращите са съветниците Методи Лалов от "Демократична България", Борис Бонев заедно с Андрей Зографски от "Спаси София", с майките разговаря и лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. 

“Исканията на родителите се подразбират - като цяло искаме решение на проблема. Не изказано по медиите решение, а истинско реално решение на проблема. Не се водим от партии и всякакви такива формации, а желаем добро бъдеще не децата си. Искаме обяснение за цялата тази пародия, която се случва не само тази година.

Ударно строителство, завършване на започнатите проекти в най-кратък срок, компенсации за всички неприети деца, независимо от тяхната възраст, защото според този закон в момента, с който се отпускат помощите, се позволява за тази помощ да кандидатстват само деца над 3-годишна възраст, което е поредната безумица, казва Павлинка Вълчева - една от организаторката на протеста пред БНР. 

"Факт е, че кандидатстващите са повече. Миналата година се прие допълнение в Закона за училищното и предучилищното образование, който разрешава компенсация на некласираните деца. Затова са повече кандидатстващите тази година", коментира Кристина Касабова, която е част от протестиращите и организатор на предходни три протеста срещу липсата на достатъчно места в градините.

По думите ѝ от Столичната община всяка година излизат с любезните извинения, че ще решат проблема и в момента строят, реконструират и разширяват детски градини. Това обаче година след година така и не се случва - няма нови градини.

Според Касабова Столичната община противопоставя родителите едни срещу други. "Не може публичен държавен ресурс за деца да се разиграва на лотария. Хиляди деца всяка година са некласирани. Ако едно дете не ходи на градина, то пести държавен финансов ресурс - къде са парите за децата за 20 години", пита младата майка.

"Всяка година сменят критериите и противопоставят хората по един или друг начин и колкото пъти смениха критериите не улучиха, по простата причина, че нямат визия за справянето с проблема и нямат визия за града", допълва тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във