Банкеръ Daily

Общество и политика

Майки от "Системата ни убива" се барикадираха в Партийния дом, полицията ги извежда

Снимка БНР

Майките от инициативата „Системата ни убива“ блокираха днес един от входовете на новата сграда на парламента, а техни привърженици се събраха пред сградата на парламента, за да ги подкрепят. Майките и други протестиращи останаха във фоайето на сградата, въпреки че депутатите приключиха заседанието си, а журналистите бяха помолени да напуснат.

Около 18 часа започна извеждането на майките от сградата - бяха изведени две жени, които оказваха съпротива, докато към НС отново полетяха яйца, предаде репортер на БНР. Вътре е останала Мая Манолова и нейни сподвижници. Движението по бул. „Дондуков“ в района е затворено.

По-рано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева информира от трибуната на парламента за постъпило писмо от майките от „Системата ни убива“, което е адресирано до всички депутати. В него майките призовават за среща с тях до петък в опит да представят гледната си точка за постигане на конструктивно решение за помиряване на народа.

Караянчева дочете написаното и коментира:

„И аз в момента не разбирам защо майките стоят долу и чакат. Колеги, моля ви, бъдете така добри да намерите време да се срещнете с майките от „Системата ни убива“ в тези два дена, които са. Има дете долу. Призовавам и майката - нека детето да се прибере вкъщи, защото тук е изложено на риск. Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били чути и не мисля, че трябва да седят долу, защото наистина има заповед, която е на база на заповедта на министъра за пропускателен режим в парламента с оглед Covid-19“.

Социалистът Антон Кутев контрира:

„И това, че ще правите среща с тях след три дена, не означава, че можете да оставите майка или дете с увреждания без достъп до тоалетна. Това, което сте намислили, няма да стане“.

Караянчева увери, че няма да допусне в Народното събрание да се правят провокации.

„Не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри. Призовавам НСО също да си свършат работата и да уведомяват надлежно гражданите за моите разпоредби, които съм още от началото на февруари спуснала“.

Майките от „Системата ни убива“ изслушаха изявлението на Цвета Караянчева и на свой ред я обвиниха в дискриминация.

Друга демонстрация бе организирана от Мая Манолова, която заедно с представители на платформата "Изправи се.БГ" не беше допусната до заседанието на Комисията по енергетика, където ще бъде изслушан председателят на енергийният регулатор Иван Иванов и ръководството на „Топлофикация“.

В знак на протест Манолова донесе подарък за Цвета Карянчева - поцинкована кофа:

„За да ѝ кажем, че не трябва да забравя откъде е тръгнала. Тази сграда не е нейна. Тази сграда не е на нейния началник и не е нужно тя да брани с тялото си достъпа на гражданите в сградата на Народното събрание“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във