Банкеръ Daily

Общество и политика

Майки на деца с увреждания са против ново отлагане на Закона за социалните услуги

Майки на деца с увреждания се обявиха против ново отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги.

Снощи депутати от “Воля“ внесоха в деловодството на парламента проект за изменение на закона, с който настояват действието му да се отложи не до 30 юни, както е решено до момента, а до 31 декември 2020 година. Аргументът на вносителите е, че заради извънредното положение не могат да се проведат публичните дискусии, организирани от социалното министерство.

Мая Стоицева - една от майките на деца с увреждания от общността "Мостове", която е част от гражданската инициатива "Системата ни убива всички", коментира искането за ново отлагане на Закона за социалните услуги така: "Именно извънредното положение в държавата ни потвърди колко са необходими социалните услуги. Също така потвърди каква функция и роля изпълняват неправителствените организации в момента. Точно неправителствените организации се мобилизираха, за да могат да помагат на хората в неравностойно положение да бъдат обслужвани в разнасянето на храна, в обгрижването на възрастни хора, които не могат да излязат от къщите си".

Вера Иванова - лидер на националната гражданска инициатива "Системата ни убива", заяви, че задължително трябва да бъде направена промяна в текстовете на Закона за социалните услуги и диалогът по темата да се активизира до 30 юни. Ако този срок не бъде спазен, тогава може и да се мисли за ново отлагане на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във