Банкеръ Daily

Общество и политика

Майки излизат на протест заради стипендиите на ромски ученици

Майки от цялата страна излизат тази вечер на протест заради стипендиите за ромски ученици, който според недоволните подлагат на дискриминация техните деца. Протестиращите се организират в социалните мрежи. 

Повод за недоволството е изявление на министъра на образованието Меглена Кунева в една от телевизиите тази сутрин, където тя определи ромските стипендии като опит на МОН да интегрира деца от ромски произход. Според министъра на образованието това дело било необходимо, тъй като статистика показва, че най-много деца от ромски етнос отпадат годишно от училище.

Темата разбуни социалните мрежи преди дни, когато беше обявено, че държавата ще дава стипендии на ромски ученици от 30 евро месечно за успех над 3,50.

Майките смятат, че  чрез стипендиите, министърът на образованието упражнява дискриминация спрямо българските деца. 

Вчера Кунева обясни, че учениците от ромски произход, които ще кандидатстват за стипендии от по 30 евро на месец, са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят харектер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи. 

Тя заяви още, че стипендиите са съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и Ромския образователен форум. Участието на нашата държава е 40%“.

„700 ромски деца в гимназията би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образование. Това са деца, които 10 години полагат усилия, борили са се с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален и с приятелски натиск да се откажат", коментира още образователният министър по темата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във