Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова за партийните субсидии: Подобно разхищение е престъпно

Омбудсманът Мая Манолова също излезе с коментар по повод казуса с надвзетите пари за партийни субсидии от петте парламентарно представени политически партии заради неточност в закона: "Законът е пределно ясен, партиите получават субсидии за получените за тях гласове. Самият факт, че на прокуратурата й трябваха три-четири дни, за да й стане ясна темата, на всеки е ясно какъв е проблемът, единствените, които не са разбрали и не им е ясно, са финансовият министър и шефовете на партии.''

В ефира на "Нова телевизия" тя определи ситуацията като кризисен ПР. Манолова припомни, че хората са гласували субсидиите да бъдат намалени на 1 лев, но не само не ги намаляват, а и дават повече. От позицията си на омбудсман тя нарече подобно разхищение на публичен ресурс престъпно, тъй като със сумата от над 15 млн. лева, похарчени като субсидии, можело да се реализират много социални дейности.

Въпросът дали партиите имат тези пари, за да ги възстановят, тя сравни с това някой да пита гражданите дали имат пари да си плащат данъците и сметките.

Манолова коментира и предложенията, които е внесла в Народното събрание за облекчаване на финансовото положение на гражданите. По думите й парламентът няма време да работи, когато става думи за банки. Българският гражданин има нужда от защита, но за съжаление народните представители нямат време за това.

По повод оставката на Корнелия Нинова омбудсманът обясни, че има достатъчно много работа да се занимава с граждански проблеми, вместо да се занимава с партийни такива. Тя отрече да има ангажимент към някоя партия, а за оставката на Цветанов би могла да коментира същото като за Нинова.

За 20 път се оказа, че я питат дали ще става кмет на София, което според нея е знак, че очевидно Столична община има криза, за да я питат подобен въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във