Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова влиза в битката за София, подава оставка като омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова официално обяви, че влиза в битката за кметския пост в София като независим кандидат. Днес се очаква тя да подаде оставка като омбудсман. Манолова съобщи това снощи на страницата си във Фейсбук с видео, заснето по време на неформална среща с граждани.

"Честно казано, предвид агресията, на която сме подложени аз и моите колеги през последните месеци, си мислих дали не е добре да си подготвя оставката, да напиша на нея дата 5 ноември, независимо дали ще бъда избрана за кмет или не, да я подам тогава, за да имам някаква защита от международните институции, ако нещата продължават да са толкова груби, каквито са в момента. Но след това реших, че един човек, който се кандидатира за кмет на София, който иска да поведе гражданите, трябва да бъде смел и трябва да дава личен пример, така че нямам нужда от застраховки", заяви обществения защитник. 

Главни инициатори на срещата на Манолова с граждани, публични личности и неправителсвени организации бяха актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, режисьорът Максим Генчев и педагогът Ирена Пейкова.  От сдружение "Промяна за София" съобщиха, че на срещата е решено да бъде сформиран инициативен комитет за издигането на независимата гражданска кандидатура на Манолова за кмет на София. Събирането на подписка в нейна подкрепа започва на 6 септември. Трябва да бъдат събрани 2 500 подписа. В инициативния комитет членуват над 60 души.

От 10 септември започва набирането на доброволци за изграждането на граждански инициативи на територията на цяла България под наслова "Промяна за София и България". Започва и набирането на доброволци за граждански застъпници и наблюдатели, които да гарантират прозрачността и честността на местния вот, както и да предотвратят опитите за всякакви манипулации и фалшификации на предстоящите избори.

Гражданите, участвали в срещата, поискаха Манолова да стане флагман на общонационално движение и да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна. Освен това, поради ограниченото време те ще отправят апел към малките партии, необвързани със статуквото, които не са компрометирани и не участват във властта, да предоставят съдебните си регистрации и на 100% да отворят листите си за гражданите. Така, според тях, хората ще имат възможност сами да издигнат и изберат своите представители в местната власт.

Решено е Манолова да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във