Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова: Управлението е насочено срещу интересите на гражданите

"Управлението на страната директно е насочено срещу интересите на обикновените граждани". Това каза пред БНР Мая Манолова - лидер на "Изправи се.БГ", заявявайки, че организацията ще излезе на седящ протест пред сградата на Министерския съвет в събота (23 май). Тя уточни, че тогава ще бъдат представени икономически мерки на инициативата за излизане от кризата и за справяне с безработицата. Манолова призова президента Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата с безработица в страната след кризата с коронавируса. "Тази криза заплашва да стане проблем от национална сигурност", коментира тя.

"Ще заявим и нашия политически план, който също ще е достатъчно амбициозен, и който има една цел - българските граждани, обикновените хора да станат първата политическа сила на държавата. Защото в момента те са неглижирани", заяви лидерката на "Изправи се.БГ". По думите й правителството не заслужава благодарност, то заслужава да чуе "Довиждане!" Тя посочи, че всички, които са работили на първа линия във времето на епидемията, трябва да получат голяма благодарност за това, че са рискували себе си и семействата си.

"Хората са без работа и без доходи заради кризата с коронавируса, а властта мисли само за приятелския си кръг", коментира още Манолова. Тя изтъкна, че българското правителство не е дало пряка безвъзмездна финансова подкрепа на най-нуждаещите се граждани и на малкия и среден бизнес.

"Това, което правителството даде са кредити и социални помощи от бюрото по труда. Няма друга държава в Европа, в която мярката за помощ на бизнеса да е сработила за 1% или 2% от фирмите", посочи Манолова. По думите й управляващите трябва да бъдат питани къде са парите.

"Тези обещани нисколихвени кредити за бизнеса - в размер 500 млн. лв. от Българската банка за развитие, ами те не са започнали още да ги раздават. Кога ще дойдат до хората? Тази мярка въобще не е отворена", каза още лидерът на „Изправи се.БГ”.

Мая Манолова алармира, че законно разположените пред сградата на Министерския съвет палатки на майките от протеста "Системата ни убива" тази нощ са били премахнати. Тя определи това като провокация срещу гражданите.

„Това е истинско безобразие и провокация към майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ и към будните български граждани. Тази нощ са им вдигнали палатките без предупреждение, при положение че за тяхното поставяне има разрешение”, възмути се Мая Манолова. По думите й това става часове, след като пред Столичната община е заявен съвместен протест в събота на двете граждански организации – „Изправи се.БГ“ и „Системата ни убива”.

Тя обясни, че това е протест срещу Борисов и вероятно това е причината за вандалския акт срещу майките, но той е и вандалски акт срещу гражданите и срещу „Изправи се.БГ“. Какво изплаши управляващите? Хората ще отидат да протестират срещу арогантното управление на Борисов”, допълни Манолова. Според нея това е опит за сплашване, за спиране на протеста. Тя попита защо палатките пред президентството също не са махнати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във