Банкеръ Weekly

Общество и политика

Мая Манолова тръгна на поход срещу властта

Около бившия омбудсман се събраха доста хора, които вече не издържат сегашното управлениет

В началото на този век царската депутатка Антония Първанова имаше любим израз, с който оправдаваше своята хиперактивност – „Свлачище и жена спиране нямат”. Абсолютно същото може да се каже и за някогашното т. нар. червено острие - Мая Манолова. От тази гледна точка е прав Бойко Борисов, който, в опит да омаловажи и неглижира заявката й за участие в предстоящите избори, каза, че тя се е кандидатирала за какво ли не,

От местен лидер на структурата на БСП в Кюстендил Манолова стана депутат и стигна до заместник-председател на Народното събрание. Когато мандатът на ръководителя на социалистическата партия Михаил Миков тръгна към своя край, на нея не й беше чужда мисълта да се кандидатира за мястото му, но разбра, че там битката ще е ожесточена. Трябваше да се изправи срещу Корнелия Нинова, която пък си беше осигурила подкрепата на младите партийци и на много от хората с влияние. Именно това несъстояло се съперничество пообтегна отношенията между двете устати социалистки, които яростно притискаха премиера Бойко Борисов, когато благоволеше да се яви на парламентарен контрол. Манолова се оттегли и потърси друго поприще – това на омбудсмана. То напълно подхождаше на нейната енергичност и тя успя да придаде съвсем друг облик на институцията, да я направи по-активна и дейна.

Всъщност Манолова

за малко не разцепи партията,

която вече беше напуснала, за да стане омбудсман. През 2016-а се заобсъждаха кандидатури за предстоящите през ноември президентските избори. Противниците на лидера Корнелия Нинова в БСП се хванаха за бившата си съпартийка като удавник за сламка, за да парират избора на Нинова – ген. Румен Радев. И само намесата и авторитета на Стефан Данаилов предотвратиха поредния вътрешнопартиен скандал. Той твърдо застана зад Нинова и нейния избраник, като напомни, че пръв е пуснал бюлетина за Мая Манолова да заеме овакантеното място на обществения защитник.

В крайна сметка амбициозната природа на Манолова не изтрая.до края на мандата й на омбудсман и миналата есен тя се впусна в битката за кметското кресло в София. Намери си и съюзници, включително в лицето на Градската организация на бившата си партия, която издигна нейната кандидатура. Манолова успя да привлече гласове дори от дясното пространство и доста сериозно застраши претендентката на ГЕРБ и дългогодишна столична кметица Йорданка Фандъкова.

Беше абсолютно сигурно, че Мая Манолова 

ще се възползва по някакъв начин

от натрупаната по време на кампанията подкрепа и сега краят на кризата с коронавируса и задаващите се икономически проблеми й предоставиха прекрасна възможност да излезе отново на сцената. Пък и до следващите парламентарни избори остават десет месеца.

На седящ протест пред Министерския съвет тя оповести намерението си да участва в предстоящия вот и стоящите зад нея граждани да станат първа сила. Поиска оставката на правителството, начело с Бойко Борисов, тъй като времето му било изтекло. Попита къде са парите на българските данъкоплатци, които премиерът неразумно пилеел. Анонсира и план за възстановяване на загубите от COVID-19 с 19 мерки за 19 месеца.

Тази заявка за връщане в активната политика не бе неочаквана. Напротив, тя се очакваше още след приключването на кметските избори в столицата. Тогава мнозина бяха убедени, че Манолова ще учреди своя политическа формация, но тя не го направи. Времето на роенето на политическите партии сякаш попремина и това се вижда по неуспешните опити на различни хора, попаднали някак в политиката. Новите образования не предизвикват интерес сред гражданите, а и сред медиите. Не успяват да пропукат апатията и безверието, обхванали избирателите. Най-вече защото няма какво ново да предложат. Някой да е чул нещо напоследък за „Достойнството на един народ” (ДЕН) на бившия заместник-председател на Движение „България на гражданите” Найден Зеленогорски? Или за партията МИР на бившия общински съветник в София (от „Движение 21") Симеон Славчев?

Така че голямата въпросителна, която Мая Манолова постави преди дни, е

как ще участва в изборите.

Самостоятелно с гражданската платформа „Изправи се.БГ” няма как да стане. При все че самата тя продължава да твърди, че няма да прави партия и не се занимава с партийно строителство, а щяла да обикаля страната и да убеждава хората да изразят протеста си срещу управляващите с бюлетина в ръка. .

Опитът от предишни избори показа, че когато близки по идеология и визия за развитието на страната партии се обединяват, те имат по-голям шанс да влязат в парламента, отколкото ако се явяват поотделно. Така че Манолова едва ли ще тръгне сама да щурмува Народното събрание. Още като кандидат за кмет на София тя обедини около себе си няколко малки партии и граждански организации, повечето от които я подкрепиха и за протеста на 23 май. ДБГ на Димитър Делчев например изглежда подходящия кандидат с когото гражданската й платформа да се коалира за следващия вот.

Че Мая Манолова не е за подценяване, пролича по реакциите както на ГЕРБ, така и на левицата. Нейни бивши съпартийци заобясняваха как казала хоп, ама не скочила. За едни избързала, за други закъсняла... Кой каквото ще да говори, но явяването на Манолова на изборите ще даде

алтернатива на избирателите

с леви убеждения, които не харесват БСП или Нинова, или пък червените богаташи и вътрешнопартийните скандали.

Да не забравяме, че около бившия омбудсман се събраха доста хора с различни политически възгледи, които меко казано не харесват управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ и искат това да се промени. Може би съзнавайки това Борисов в типичния си стил побърза да заяви как Манолова му се била молела да стане омбудсман. Е, устатата Мая не му остана длъжна и му върна със същото – той пък й се молел да не се кандидатира за кмет на столицата.

Твърде настоятелни са спекулациите, че Мая Манолова и гражданската й платформа ще се коалират с партията на шоумена Слави Трифонов, което обаче е малко вероятно. Трифонов е солов играч, а и прекалено самолюбив, самоуверен и убеден в подкрепата на масите. Друг е въпросът какво мислят масите. Освен това Манолова трудно би склонила да дели лидерската позиция с когото и да било.

Facebook logo
Бъдете с нас и във