Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова стартира инициатива срещу пилеенето на храни

Омбудсманът Мая Манолова даде старт на инициатива, насочена срещу глада и пилеенето на храни, наречена „Не хаби – дари!“. От 1 януари пада ДДС върху дарените храни.

Статистиката сочи, че всеки българин годишно унищожава около 80 килограма храна като 2/3 от нея е годна за консумация. По данни на Българската хранителна банка всяка година у нас близо 670 000 000 килограма годни хранителни продукти отиват в контейнера.

В същото време според Националният статистически институт и „Евростат“ над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лв. на месец, а всяко четвърто дете гладува.

Стартът на новата инициатива ще бъде даден на 19 декември 2016 г. с организирането на безплатен Коледен базар за столичани от 12.00 часа в централната част на „Женския пазар“, до голямата елха. В изложението ще се включат компании за захарни изделия и хранителни вериги.

В дългосрочен план кампанията „Не хаби – дари!“ е ориентирана към хората между 40-45 години, които според нарочни изследвания по-рядко готвят, разчитат на готови храни и по-често са склонни да изхвърлят продукти без да се замислят. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във