Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова: Ще станем първа политическа сила

S 250 2971732e 406e 48b8 9ef4 096cbc248644
S 250 de9882cb 4f70 413c 9b34 3c5f32a38cfc
S 250 351bf1c8 0ffa 456e ad4a 35372c0d7868

Ще станем първа политическа сила, обяви Мая Манолова на протест пред Министерсикя съвет, организиран от ръководената от нея Гражданска платформа "Изправи се.БГ" и Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" на майките на деца с увреждания.

Протестът, на който се събраха няколкостотин души, е против управлението на премиера Бойко Борисов и неговото правителство. "Не си единствен, алтернатива има", обърна се към него Манолова.

Политическата сила на бившия омбудсман ще се яви на следващите парламентарни избори и смята да ги спечели благодарение на своята програма, предвиждаща 19 мерки, които да бъдат въведени през следващите 19 месеца като противодействие на щетите, които страната ни понесе от епидемията от Ковид-19.

По време на речта си Манолова бе категорична, че ще работи за това обикновените граждани да станат първа политическа сила и в следващите 19 месеца ще съсредоточи усилията си в четири цели – бързо възстановяване на работните места на хората, създаване на заетост чрез семейните стопанства, социална подкрепа за обикновените хора и мерки за насочена подкрепа от държавата към малкия и семеен бизнес за създаване на работни места.

По първата цел – възстановяване на работните места - Манолова обяви Национална програма „Работа за всеки“ чрез фокусирани усилия на държавата да стимулира откриването на нови работни места в над 320 хил. микро- и малки фирми, които да наемат нови работници. „Национална програма „Работа за всеки“ е на стойност 2,5 млрд. лв. Целевата група са около 320 хил. семейни и малки фирми, в които по програмата работодателят ще може да наеме до 50 % допълнително работници на пълно или съкратено работно време.

Втората мярка „Вече съм активен” е за хора между 18 и 65 години, които нито работят, нито учат, нито имат каквато и да е трудова активност. Програмата ще се развие със социалните партньори и ще субсидира квалификацията и всяко новооткрито работно място и осигуровка на български гражданин от тази целева група за срок от 19 месеца, обясни Манолова.

По третата цел планът „Манолова“ включва социални мерки, като предоставяне на държавни чекове за услуги за грижа за децата (детегледачи), грижа за нуждаещи се възрастни граждани, както и грижа за хора със специални потребности.

Четвъртият акцент в плана „Манолова“ с 19 мерки за следващите 19 месеца е подкрепа за малкия и среден бизнес с акцент създаване на нови работни места, осигуряване на ликвидни средства и преодоляване на междуфирмената задлъжнялост. Мерките включват въвеждане на задължение на публичните администрации да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в рамките на 30 дни. Манолова предвижда въвеждане на уведомителен режим за стартиране на нов бизнес, премахване на изискването микропредприятията да изготвят годишни отчети.

Мораториум върху действията на частните съдебни изпълнители обеща Манолова.

Държавата, която Борисов превърна в мащеха за вас, ще стане държавата омбудсман. Никой от вас не е сам, никой няма да бъде забравен, каза Манолова и обяви, че с плана си за икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца започва обиколка на страната от утре.

Организаторите на протеста влязоха в конфликт с представители на агенция "ПИК" и репортерката Ива Николова и ги призоваха да напуснат събитието, като се обърнаха към полицията за съдействие. След конфликта организаторите не пожелаха да дават повече изявления за репортери, като отказаха и на представителя на БАНКЕРЪ.

Според организаторите на протеста на него са пристигнали привърженици на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" от над 20 града, както и от различни села.

Facebook logo
Бъдете с нас и във