Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина

Националният омбудсман Мая Манолова обяви, че в понеделник ще сезира Конституционния съд  относно спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина.

"Ще настоявам КС да се произнесе в спешен порядък по текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница. ЦИК продължава да се опитва да пречи, вместо помага на лесното участие в изборите", коментира Манолова пред БНР.

„Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез смело решение на ЦИК, законодателни промени, или конституционна жалба. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина", каза тя.

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов нарече скандален текста от Изборния кодекс, който ограничава разкриването на избирателни секции в чужбина и посочи, че ЦИК се намира между чука и наковалнята.

Той изрази мнение, че да се променят правилата по време на предизборна кампания не е редно, но ако те не се променят в сегашната ситуация, това ще създаде много тежки затруднения за гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във