Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова ще се яви на изборите без партия

Бившият омбудсман и лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова няма да основава партия, а ще участва в парламентарните избори с широка партньорска мрежа. "Създава се обединение в рамките на "широка анти-Борисов коалиция, без значение на политическа и партийна принадлежност", заяви тя на събитие на столичния площад „Славейков".

Партньорската мрежа ще бъде отворена за граждани и експерти, локални и национални сдружения и граждански организации, големи и малки партии, които са извън статуквото в настоящото Народно събрание, работещи и безработни граждани, българи в страната и чужбина, млади и стари, хора от различни етноси.

Лидерът на "Изправи се.БГ" обяви меморандум на партньорската мрежа със седем основни цели, като първата включва пакет от икономически мерки за повишаване на доходите на българските граждани. Вторият пункт е незабавна ревизия на управлението на Борисов, а третата цел е преосноваване на институциите и промени в Конституцията.

Манолова се обяви и за създаване на граждански бордове, за да се гарантира прозрачността и ефективността на институциите. Следващите акценти в меморандума са свързани с гаранциите за чиста околна среда, със забрана на строителството в защитени зони и забрана за вноса на боклук и замърсяването на въздуха; достъпно здравеопазване без доплащане от пациента и просветено общество с безплатни детска градина и ясла за всяко дете, безплатен лаптоп и интернет за всеки ученик и реформа в образованието.

Седмата цел в представения от "Изправи се.БГ" меморандум включва пакет от мерки за защита на потребителите от монополите чрез закони за частния фалит, срещу "безобразията" на колекторите и фирмите за бързи кредити, закон за премахване свръхпривилегиите на банките, за граждански контрол върху КЕВР и регулаторите, забрана за дейността на ЧСИ, колектори, фирми за бързи кредити при нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във