Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова ще е посредник между протестиращите хора с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова пое ангажимент да е посредник между двете групи протестиращи хора с увреждания пред Народното събрание. Тя се срещна днес с представители на двете протестни палатки пред парламента.

Освен майките на деца с увреждания, национално представителните организации на хората с увреждания също са се установили на протест до Народното събрание с лозунга, като подкрепят осъществяването на реформа, но са против законодателството, формирано и предложено от протестиращите в първата палатка.

Манолова е категорична, че проблемите на хората с увреждания са общи и те трябва да седнат на една маса. Манолова пое и ангажимент да върне протестиращите майки на деца с увреждания в работната група, която обсъжда закон за хората с увреждания в социалното министерство. Омбудсманът подчерта, че е притеснително, че освен майките и национално представителните организации имат възражения към реформата, която предстои, както и съмнения дали изобщо ще има такава реформа. Мая Манолова посочи, че до момента от вариантите на закон за хората с увреждания става ясно, че това е имитация на реформа и не се предлага нищо ново. Омбудсманът допълни, че е поела ангажимент да участва активно в работата по закона за хората с увреждания и идния понеделник ще бъде в работната група, като очаква предложения за реформи.

Припомняме, конфликтът между протестиращите майки на деца с увреждания и национално представителните организации се задълбочи в рамките на обсъждането на промените в законите за личната помощ и за здравната експертиза. На последното заседание на работната група за реформата към министерството на труда и социалната политика майките обявиха, че напускат разговорите, заради несъгласието с палиативната реформа, която се предлага. От друга страна национално представителните организации се противопоставят на исканията им, като дори обвиниха протестите за грантаджийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във