Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова с акция „Хората не са овце“​

Снимка: БНР

„Управляващите взеха народа за стадо, които не четат, не разбират, че цените на бензина са с левче изкуствено завишени и хората могат да бъдат баламосвани и ограбвани като тези овце. Мълчанието на агнетата си представяше управлението, че е народът с високите цени на бензина и на дизела. И докато хората си мълчат, управляващите да си крадат.“

Така представи акцията „Хората не са овце“ на столичната бензиностанция Мая Манолова. Акцията е част от кампанията на "Изправи се България" „АнтиСПЕКУЛА“, която започнаха миналия петък пред рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

От социалната партия поискаха отново цените на бензина и дизела да бъдат намалени с 1 лев, колкото е спекулативната печалба на търговците на горива. По думите на лидера на формацията от всеки литър гориво по едно левче печалба се разпределя от контролиращите бургаската рафинерия и управляващите, които осигуряват чадър на тази схема. „Така фирмата продава евтино руски петрол и продава прескъпо на бензиностанциите бензин и дизел и така печели по 1 лев“, обобщи Манолова.

Според нея няколко групи управляващи са се възползвали от тази схема, започвайки от Борисов, който играеше мач и карти с бившия шеф на "Лукойл Нефтохим" и през това време те не внасяха данъци в хазната. Втората група са Четворната коалиция, които издействаха от ЕС изключение за България да продължи да преработва руски петрол и сме единствената държава с излаз на море с такова изключение. Но въпреки това цените у нас скочиха непосилно нагоре.

„Досегашните управляващи, точно като тези животинки кротко си усвояваха заедно с фирмата по левче от всеки литър бензин. Дори тези тук овчици разбраха и другата измама с 25 ст., защото бензиностанциите, които предоставят отстъпка от 25 ст. на гражданите, продават с 25 ст. по-скъпо, които после си ги прибират от държавата“, обясни Манолова.

Мая Манолова беше категорична, че по този начин едни 150 млн. лв. от Четворната коалиция с още нови 150 млн. лв. гласувани последния ден отиват към големите вериги бензиностанции. „Така Четворната коалиция почерпи големите бензиностанции два пъти с по 150 млн. лв.“, допълни тя.

Лидерът на "Изправи се България" припомни, че няма основания за по високите цени на горивата, защото петролът "Уралс" е на цените от миналата година, акцизът, ДДС-то, цената на тока са все на същите нива. Просто, ако тогава цената беше 2,30 лв./л сега е 3,30 лв./л.

Мая Манолова призова служебния кабинет незабавно да се заеме с цените на горивата – ревизия на рафинерията и на фирмите, които оперират в нея. Друга стъпка е държавата да предприеме мерки цените да паднат до нормалното ниво като държавата използва възможностите, че е акционер в рафинерията със „златна акция“, или държавата чрез свое дружество да купува евтиния уралски петрол, да го преработва и да го продава на нормални цени, а не с левче отгоре.

„Народът не е стадо, народът няма да търпи, от служебния кабинет се очакват действия да пресече схемите в газовите доставки, така и в цените на бензина и дизела“, завърши лидерът на "Изправи се България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във