Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова: Ремонт на ремонта е специалитет на ГЕРБ и в законодателството

"Ремонт на ремонта е известен специалитет на ГЕРБ не само в изграждането на пътищата, но и в законодателството". Това каза пред БНР Мая Манолова, лидер на „Изправи се.БГ“, в коментар на оттеглените от ГЕРБ законодателните промени, засягащи потребителските кредити, включени в гласуваните вече преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. 

"Няма как закон, който не е обнародван, да бъде поправен, не съществува такава процедура, нито такова предложение може да бъде оттеглено, тъй като то вече е станало законодателен факт. Предстои да видим точно по какъв начин са решили да действат ГЕРБ", посочи тя.

Манолова подчерта, че е призовала президента Румен Радев да наложи вето на този текст от Закона за ДДС, а и в още една точка. "Призовах президента Радев да наложи вето върху Закона за ДДС, защото с приетите в него промени се позволи на държавните чиновници да са в бордове на общински и държавни предприятия и да получават хиляди левове бонуси за това. Избрани „партийни калинки“ на ГЕРБ ще участват в бордове и ще получават възнаграждения за това", допълни Манолова и обясни, че предложенията са внесени от Менда Стоянова между първо и второ четене на Закона за ДДС.

"В същия този закон (закон за ДДС - б.р.) Менда Стоянова от ГЕРБ е направила и друго предложение, което вече стана законодателен факт, а именно - възможността държавни чиновници да участват в бордовете на общински и държавни предприятия и да получават възнаграждение за това", каза Манолова.

"Борисов лично внесе в Народното събрание тлъстите бонуси за избрани държавни служители. Скандални промени в законодателството правят не само депутатите, но и Министерският съвет, който внася промените в Закона за железопътния транспорт", заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Тя подчерта, че сега освен с промени в Закона за ДДС, Министерският съвет чрез Закона за железопътния транспорт, който ще бъде разгледан в следващите дни, се дава  възможност за участие в бордове на главния секретар на Министерския съвет, на президента и на парламента. "Не е ясно в кой борд може да се включи главният секретар на Народното събрание или на президента. Може би в енергийно дружество, в борд по туризъм или в борд по отбрана", каза още Манолова.

Бившият омбудсман припомни, че през 2012 г. самият Борисов, в една героична поза, се възмути, че сегашният финансов министър Кирил Ананиев е получил 540 хил. лв. бонуси от участие в бордове, а различни членове на администрацията на Министерския съвет са получили възнаграждения в размер на 660 хил. лв. "Тогава беше прието в законодателството държавни служители, включително главни секретари и зам.-министри, ако участват в бордове, да не получават бонуси за това", припомни Манолова.

"Управляващите не направиха необходимото, за да ограничат фокусирано тези, които разпространяват заразата, а сега ще ограничат всичко. Заразата е страшна, но гладът е не по-малко страшен",коментира Манолова кризата с коронавируса. По думите на лидерката на „Изправи се.БГ“ ситуацията в здравната система е тревожно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във