Банкеръ Weekly

Общество и политика

Мая Манолова: Президентът обяви война на Народното събрание

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова поиска президентът Росен Плевнелиев да си преразгледа указа. В кулоарите на парламента тя допълни, че държавният глава грубо нарушава законите.

 „Това е удар срещу парламентаризма. На практика президентът обяви война на Народното събрание, защото докато в пленарна зала в изпълнение на неговия призив обсъждахме числения състав на ЦИК, се оказва, че той вече е издал указ за назначаване на членовете в откровено нарушение на текстовете на ИК", обясни Манолова.

"За пореден път той показа, че е зависим от партията, която го издигна за президент и, че поставя партийния интерес на ГЕРБ над всичко, над обществения интерес, закона и конституцията", заяви още тя.

Според Манолова няма проблем ЦИК да работи и в състава, избран днес.

"Няма никаква пречка, след като бъде обнародвано решението на Народното събрание, и указа на президента, което ще се случи днес, ЦИК да започне своята работа в 18-членен състав. С един член по-малко, Конституционният съд беше в продължителен период от време, произнасяше се по различни жалби, които са отправени към него и това по никакъв начин не постави под съмнение законността на актовете, които издава. По аналогия с действията на други изборни и назначаеми органи, които са независими държавни органи, може да се направи извод, че и решенията на ЦИК ще бъдат изцяло законни, макар и в непълен състав”, каза Манолова.

„Решението на този казус е президентът да се съобрази с текста на ИК, който е абсолютно недвусмислен, и който иска от него да извърши от него едно просто аритметично действие, като раздели числото 13, пропорциите на ПГ в новата ЦИК, да преразгледа указа си. След, което остава отворена възможност и ние да попълним състава на ръководството с номинация, направена от ПГ на ГЕРБ”, посочи Манолова.

„Законът важи с пълна сила и за президента, и за обикновените български граждани. Питам аз, какъв знак дава президента Плевнелиев на обикновения български граждани с това, че откровено и без всякакво притеснение арогантно нарушава текст на закон, който е влязъл в сила”, заяви още Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във