Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова официално поиска касиране на изборите

Мая Манолова внесе жалба Общинската избирателна комисия в София за касиране на изборите в столицата. "Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес", заяви Манолова пред журналистите.

Манолова бе издигната за кандидат-кмет от инициативен комитет и подкрепена от БСП. На втория тур Мая Манолова отстъпи пред Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Манолова събра 45.13% от вота, а Фандъкова - 49.98 на сто.

"Ние сме предприели каквото е трябвало. Да разобличим фалшификациите и злоупотребите с гласовете на гражданите и да призовем институциите и партиите да застанат зад честността на изборите", каза още бившият омбудсман.

В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила. 

Една от основните причини за тази жалба е сериозното разминаване между предварителните и отчетените резултати, според щаба на Манолова. Според твърденията на Инициативния комитет - разликата между Манолова и опонента ѝ от ГЕРБ Йорданка Фандъкова се е стопила драстично за часове. Самата Манолова намира и несъответствие между протоколите от Секционните избирателни комисии и нанесените от ЦИК резултати.

Инициативният ѝ комитет слага началото на петиция за оспорване на резултата от изборите в София и с предложения за промени в изборните правила, сред които и въвеждането на машинно и електронно гласуване.

Изпълнителното бюро на БСП реши да подкрепи Мая Манолова в искането ѝ за касиране на изборите в София. Резултатите от изборите ще обжалват и част от кандидатите за районни кметове на социалистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във