Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова обявява кандидатурата си за кмет на София на 4 септември

Мая Манолова все пак се спуска в кметската битка за София. Омбудсманът ще обяви кандидатурата си за кмет на 4 септември. Тя ще бъде издигната не от БСП, а от Инициативен комитет, съобщи DarikNews. Софийската организация на социалистическата партия е в  готовност да подкрепи Манoлова и да го обяви официално на своята конференция на 11 септември.  

Според източници от "Позитано 20" разговорите с омбудсмана са водени от председателя на БСП-София Калоян Паргов, а Корнелия Нинова нямала никакво отношение към процедурата. Но тя е приветствала кандидатурата на Манолова.

Преди дни Мая Манолова публикува на сайта на омбудсмана отчета за работата си като обществен защитник за периода от почти четири години.

Очаква се омбудсманът да излезе в неплатен отпуск за кампанията. По закон Манолова не е длъжна да напусне поста на обществен защитник, докато не бъде избрана на новата длъжност.

Кандидатурата на омбудсмана няма да бъде утвърдена на предстоящия пленум на БСП във вторник, когато ще се гласуват първите стотина номинации на червените. Тя ще бъде одобрена на следващото заседание на Националния съвет на партията около средата на септември.

Петима депутати на БСП се впускат в кметската надпревара. Това са Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник и Николай Тишев, номиниран в Бургас. Друг депутат и бивш кмет - Кольо Милев, вече беше номиниран от социалистите в Сливен. Колегата му от парламентарната група Тодор Байчев ще атакува кметския стол в Карнобат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във