Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова настоява да бъде оттеглен новият проектозакон за ВиК

Лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова настоява да бъде оттеглен новият проектозакон за ВиК, който според нея ще доведе до драстично увеличение на цените на водата. Заедно със свои съмишленици Манолова даде брифинг пред сградата на парламента.

Новият закон, внесен от МРРБ, е написан на тъмно, заяви Мая Манолова и целта е да бъде приет между другото, докато хората са фокусирани единствено в пандемията и се притесняват за здравето си.

Какво предвижда проектозаконът, срещу който гражданската платформа на Манолова протестира: "Въвеждат се три такси достъп, ти можеш да не ползваш вода, да не живееш в имота, но ще плащаш такса достъп - ще я плащаш за питейна вода, за достъп до канализация, ще я плащаш за пречиствателна станция. Този закон предвижда създаването на нова КЕВР. Двама души ще решават цената на водата в различните населени места".

Йордан Йорданов от Шумен обяснява, че цената на водата в града е една от най-високите, а в същото време достъпът до нея е сериозно ограничен. "Вбеси ме това, че ще има такса "достъп", достъп до какво - примерно, за предната седмица имаме три дни, в които половината град е без вода, един ден целият град е без вода. Ние нямаме достъп до вода. Никой в Шумен от години вече не ползва за пиене и за готвене. Ние сме единственият град, може би, без пречиствателна станция. Какво да я правим тая вода, като ни карат да я плащаме на 3,52 лв.", попита той.

Манолова настоява проектозаконът да бъде незабавно оттеглен и да бъдат уволнени всички, които са участвали в подготовката му.

"Борисов незабавно да разпореди на регионалния министър да оттегли новия Закон за ВиК и да уволни всички, които са участвали в подготовката на този проект на закон. Освен, че е юридически неграмотен, той нарушава правата на българските граждани и е срещу тях", заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в София днес по повод новия Закон за ВиК, с който цената на водата ще се увеличи. Според нея този закон е опасен за българските граждани, защото нарушава техните потребителски права и ще доведе до поскъпване на водата и национализиране на общинските ВиК-дружества.  

"С този закон се въвеждат три такси за достъп до вода. Те наподобяват сградната инсталация при „Топлофикация“ – дори и да не се използва услугата, ще се плаща достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция", обясни още тя. Манолова допълни, че таксите за достъп няма да са обвързани със социалната поносимост на цената на водата, няма да имат таван и ще се определят както реши властта. В Закона за ВиК липсва и обяснение какво е „беден потребител“ и кой ще получава водна помощ, каза още тя.

"Буди недоумение защо се предвиждат индивидуални договори за промишлените потребители, а за битовите потребители няма. Има договори за Общи условия, но ВиК-дружествата не са длъжни да ги обявяват на сайтовете си и те могат да бъдат тайни. Не е ясно дали в тези Общи условия ще има изискване за качеството на водата, защото в Закона няма предвиден механизъм, ако водата е с лошо качество, да е на по-ниска цена или ако няма вода, да не се плаща такса достъп", разясни още бившият омбудсман.

Тя подчерта, че се предвижда и създаване на „нова КЕВР“ от трима души, която да е само за водата. Тя ще се избира от парламентарното мнозинство и мнозинство от двама души в нея ще решават цената на водата в различните населени места. Решенията на тази КЕВР няма да могат да се обжалват в съда и на потребителите им остава единствено да плащат, обясни Манолова.

По думите й особено опасно в новия Закон за ВиК е национализирането на общинските ВиК-дружества. Централизира се корупцията във ВиК-сектора. Хората си искат общинските ВиК-дружества, а в други общини се борят ВиК-дружеството им да стане общинско, допълни председателят на „Изправи се.БГ“.

Манолова обясни, че новият закон предвижда и нови дирекции за събиране на задълженията за вода. Създава се нова писта, ако потребител не си е платил водата, ВиК-дружеството да може да го осъди. След това колектори и частен съдебен изпълнител да събират дълговете, допълни тя.

Председателят на Инициативния комитет в Шумен Йордан Йорданов подчерта, че в областта често няма вода с дни, а когато има, тя е мътна и негодна за пиене. 60 населени места в Търговище и 40 населени места в Шумен са без вода цяло лято. За какво ще плащаме тези нови такси достъп?, заяви Йорданов и добави, че и в момента в Шумен се плаща една от най-скъпите води в България – 3,52 лв. 

Манолова и Йордан Йорданов от Шумен оставиха пред Министерски съвет за Бойко Борисов бутилка с мътна питейна шуменска вода, която жителите на града отдавна не използват за пиене.

От Инициативния комитет в Самоков съобщиха, че са вдигнали цената на водата с 1 лв. Вдигането на цената трябва да е чрез обществено обсъждане, което да е обявено публично и ясно. Писахме писмо, че искаме ВиК-Самоков да се отдели от ВиК-София. Областният управител обаче ни каза, че не може да го позволи. Той не е дерибей, който да командва. Той трябва да защитава интереса на гражданите, заявиха още от  Инициативния комитет в Самоков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във