Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова констатира, че машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лева

Омбудсманът Мая Манолова даде брифинг по повод предложението на управляващите за отмяна на машинното гласуване на местните избори. Тя заяви, че 54 процента от хората са казали ''да'' на машинното гласуване. Въпреки липсата на информационна кампания и пречките от някои секционни избирателни комисии, в 310 секции, от общо 3000, с машини са гласували повече от 50% от избирателите. 

Според Манолова аргументът, че машините не са намалили недействителните гласове е неверен, тъй като подаването на недействителни бюлетини с устройствата е невъзможно. Омбудсманът опроверга и другия довод - за оскъпяването на вота, чрез използването на механични устройства. За повечето похарчени пари била виновна само Централната избирателна комисия, защото наела машини на цена, на която те можело да бъдат закупени. 

"Възниква въпросът, каква е истинската причина. Истинската причина е, че машините разобличиха кражбата на вот и нечестното съставяне на протоколи на СИК. Това е истинския мотив - мотивът, че машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лева. С това действие се отнема възможността на българските граждани да гласуват бързо и удобно. Останалите аргументи просто са несъстоятелни. В тази връзка очаквам да бъде посечено и електронното гласуване. При тази ситуация ми обяснете как да очакваме честни избори?!'', отбеляза омбудсманът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във