Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова и протестиращи от кв. "Обеля" блокираха булевард "Ломско шосе"

Протестно шествие организираха жители на столичния квартал "Обеля-2" в знак на недоволство срещу презастрояването на зелените площи в квартала. Те блокираха бул. "Ломско шосе". По време на протеста дойде и полиция, която отцепи движението по булеварда.

Пряко потърпевши от издаденото разрешително за строеж върху зелената площ, на която има детска площадка, са жителите на блоковете 260 и 262, които разказаха, че инвеститорът е заградил зеленото пространство. След като хората са организирали протест, оградата е била премахната, а днес те предупредиха, че протестите им ще продължат, докато Столичната община спре да издава разрешителни за строеж върху зелените площи при блоковете около метростанция "Обеля".

Протестът започна в 11:00 ч. в зелената площ между блоковете 260 и 262. Той беше подкрепен и от представители на Инициативния комитет срещу презастрояването в кв. "Младост".

В протеста се включи и председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, поканена от организаторите на протеста. Тя заяви, че една година след изборите за кмет нищо в София не се е променило.

"Столичният кмет Йорданка Фандъкова обещаваше, че няма да се строи върху зелени площи и няма да се развалят детски площадки. Тук обаче възнамеряват да направят точно това – върху зелената площ да построят седеметажен жилищен блок и да махнат площадката", каза председателят на "Изправи се.БГ".

Хората са готови да дежурят, за да не го позволят. Решението е промяна на подробния устройствен план от общинските съветници, варианти за обезщетение на инвеститора, който е собственик на терена и пълна ревизия на сделките на Столичната община. Фирмите, които строят, не са случайни, за да придобият терена. Корупцията в Столичната община и в Столичния общински съвет трябва да се пресече, за да не се презастрояват зелени площи, категорична е Манолова. Тя призова Фандъкова да дойде на един от протестите срещу презастрояването.

Недоволните жители на квартала обясниха, че в петък са дошли служители на строителна фирма, които започнали да забиват колчета и обяснили, че ще озеленяват пространството. По-късно през деня обаче дошли и бусове, от които извадили заграждения и започнали да ги монтират.

Ще се борим докрай, за да не позволим строеж в зелените площи и върху детската площадка, каза организаторката на протеста.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във