Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова и екипът й настояват за отваряне на чували и броене на бюлетини

Ако искат да докажат на дела, а не само на думи, че искат честни избори, би следвало да се съгласят с искането за отваряне поне на някои чували с бюлетини. Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес, след второто заседание по делото за касиране на местните избори в София.

 "Подновихме искането си с конкретни доказателства за отваряне на чувалите с бюлетини и за тяхното повторно преброяване“, обясни тя.

„След като вчера институциите обявиха пред президента Румен Радев, че са „за“ отварянето на чувалите с бюлетини, допълнителни проверка и броене и проверка как се отбелязват недействителните бюлетини, днес представителите на управляващите категорично се противопоставиха на отварянето на чувалите с бюлетини“, допълни Манолова. Според нея докато чувалите седят затворени и запечатани, хората ще продължават да се съмняват дали има смисъл да гласуват, след като гласовете им се крадат.

По време на заседанието, от показанията на свидетели, стана ясно, че ОИК е нарушавала закона, като е поставяла пунктове с лаптопи, на които неоторизирани лица, без правомощия, са правили проверки на протоколите на секционните избирателни комисии и след това са нанасяли корекции в протоколите.

Свидетелите и от страната на Мая Манолова, и от ответната страна, потвърдиха, че подобни пунктове с хора с лаптопи са били разположени на втория етаж на „Арена Армеец“.

„Стана ясно, че такива поправки, проверки и корекции са правени в нарушение на закона, тъй като изискването на Изборния кодекс е СИК да предадат своите протоколи запечатани пред ОИК, а преди това да не се нанасят никакви корекции“, заяви още Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във