Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова и "Демократична България" не били допуснати до обсъждането на промените в Изборния кодекс

Анна Александрова, снимка: Архив

В парламентарната правна комисия се обсъждат на второ четене на промените в Изборния кодекс. Малко след началото на заседанието стана ясно, че представители на "Да, България" не са допуснати до обсъждането. Лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова също се оплака, че не ѝ е било позволено да влезе в парламента, за да присъства на дебатите. 

Антоанета Цонева от "Демократична България" обясни в излъчване на живо във Фейсбук, че от администрацията на комисията са ѝ отказали достъп, аргументирайки се, че заседанието се предава онлайн. Според нея това е грубо нарушение на правилника на Народното събрание.

"Тайно, заключени в новата си сграда, депутатите приемат новите правила в изборното законодателство. Докато хората протестират, излива се гневът на гражданите, депутатите си подготвят служебна победа на следващите избори“, коментира Манолова също на живо в социалната мрежа.

В началото на заседанието социалистът Крум Зарков настоя за отговор защо представители на граждански и политически организации не са допуснати на заседанието. Председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ обясни, че всъщност били допуснати тези, които първи са дали заявка, а това е предприето с оглед на противоепидемичните мерки.

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че на второ четене в комисиите "гости не се канят". Тъй като те говорели много повече от членовете на комисията. Освен това те повтаряли и тезите си от първото четене. 

Депутатът от ДПС настоя да отпадне текстът за задължителното гласуване. БСП няма да подкрепи нито едно от предложенията на ДПС, стана ясно от изказването на Крум Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във