Банкеръ Daily

Общество и политика

Мая Манолова: Абсурдно е, че синдикатите са срещу миньорите

Тъй като тристранката очевидно е одобрила предишните промени, с които е лишила миньорите от пенсиониране, беше нормално да дойда да чуя аргументите им. Още повече, че становището по този законопроект на КНСБ е отрицателно. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която днес беше отстранена от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерски съвет.Председателстващият съвета Валери Симеонов я прикани да напусне заседанието, защото не е поканена. 

"Проектът се налага да бъде защитен, защото в края на миналата година без никакви дебати, обяснения и финансова обосновка депутатите в парламента отнемат правото на подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години да се пенсионират по стария ред. Оказа се, че не всички са готови да отговорят публично на неудобни въпроси. За мен е абсолютно абсурдно синдикат, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на 80-те души, от последния закрит рудник, при условия, които са били валидни до края на м.г.“, категорична бе Манолова.

„На нас ни се отнема правото с тази поправка от м.г. да се пенсионираме по-рано, тъй като съкращението ни е по-рано от годините, които навършваме“, допълни  Кирил Минев, миньор с 44-годишен трудов стаж. Той подчерта, че има още три работни дни в рудник „Бобов дол“, на 20 юли 2018 г. изтича предизвестието му и него реално го съкращават, уволняват, а не напуска доброволно.

 „Заедно с г-жа Манолова дойдохме тук, за да искаме подкрепа, но странното е, че синдикатът КНСБ не ни подкрепи“, подчерта кметът на Бобов дол Елза Величкова. Тя изрази безпокойство, че ръководената от нея община ще остане с голям брой безработни хора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във