Банкеръ Daily

Проф. Коста Костов:

Май месец очаквам още по-зловеща статистика на заболелите

„Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на мерките ще повиши броя на заразените и постъпващите в болница през април, така че да оставим всякакви илюзии, че нещата до края на април ще се успокоят“, каза пред БНР проф.Коста Костов, пулмолог, председател на Експертния съвет, който беше направен в началото на пандемията към НОЩ.

„Още към 7 май ще видим зловещата статистика на ден в болница да влизат по 230 – до 300 души, като половината ще бъдат в тежко състояние, а 30 на сто в крайно тежки критични пневмонии. Защото ежедневно сега умират над 100 души… Британският щам е по-инфекциозен и предизвиква по-тежка пневмония. Две са важните предпоставки за постъпване в болница сега: този нов щам и заразяването от него на по-млади хора“, поясни проф. Костов.

По думите му не се наблюдават тежки случаи на заразяване с вируса след имунизация, но реинфекции има в целия свят. Но последните данни сочат, че значително по-малкък процент от ваксинираните заболяват от коронавирус, поясни проф. Костов.

Според него ваксинационният план върви хоатично и бавно. "Получаваме по-малко от 15 на сто население с имунитет, а гоним 60-65% колективен имунитет, което при този темп на ваксинация едва ли ще успеем, защото вирусът е пред нас", каза специалистът.

"Не знам как в близко време ще достигнем поне над 25% - 30 % стаден имунитет, като имате предвид, че дори 70% колективен имунитет се говори сега, че няма да е достатъчен, за да се постигне овладяване на пандемията. Моите прогнози са, че скоро няма да излезем от тази въртележка и вирусът ще продължи да циркулира сред нас под различни форми", посочи проф. Костов.

Той даде препоръки към пациентите за периода на възстановяваве след COVID-19, както и какви са остатъчните симптоми след преболедуване.

"Защото имаме работа с особен вирус, който има психопатогенно действие и след преболедуване", поясни пулмологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във