Банкеръ Weekly

Общество и политика

Махленски пинг-понг в парламента

Споровете между опозиция и управляващи в парламента съвсем издребняха и дори рискуват да станат досадни за публиката. Отделно всекидневното вадене от БСП на шуробаджанашки назначения и корупционни практики може да накарат обществото да привикне и претръпне към тази информация и да започне да я омаловажава. От своя страна ГЕРБ пък гледат да не пропуснат да отговорят и също да размахат някоя червена "кирлива риза". Има опасност всичко това да се превърне в една игра без значение, която по-скоро да отврати хората от и без това омразната им политическа класа и да ги убеди, че "всички са маскари", вместо да привлече нови симпатизанти на двете партии. Също така единствената цел, която БСП и ГЕРБ може да постигнат с безкрайното си надцакване, е да принизят изключително жизненоважния за обществото ни проблем с ширещата се корупция по всички етажи на властта в битово-махленско дребнотемие.

В сряда (18 октомври) социалистите изпълниха заканата си от пленума през уикенда да сезират Конституционния съд за отхвърлената оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Те събраха 62 подписа и внесоха искането си за обявяване на противоконституционно неприемането й от парламента. Филип Попов обясни, че ако актът на Народното събрание бъде определен от КС като противоконституционен, парламентът отново следва да разгледа проекта за решение за оставката на Делян Добрев и да я приеме. "Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са готови да потъпчат конституцията, за да запазят модела "кумгейт". Народното събрание превиши своите правомощия, като отказа да освободи Делян Добрев," заяви Попов. Той обясни, че редица юристи и конституционалисти са на мнение, че според основния ни закон на практика парламентът няма правомощия да откаже освобождаването на Добрев, а е следвало да потвърди тази оставка, израз на лично волеизявление и морален акт. Народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков пък заяви, че оставката е личен акт и незачитането й е нарушаване на правото на този, който я е подал да избира къде и какво да работи.

Припомняме, че ексенергийният министър Делян Добрев подаде оставка като депутат заради извадена от Елена Йончева схема на шуробаджанашки назначения в Хасково. Но на 4 октомври оставката му беше отхвърлена с гласовете на ГЕРБ, Патриотите и "Воля". Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че от ГЕРБ са погазили конституцията и законите и са оставили Добрев в парламента, за да запазят "шайката".

По-рано през деня леви депутати  обвиниха заместник-министъра на транспорта Ангел Попов в корупционни практики, както и министър-председателя Бойко Борисов, че го покровителства.

"През месец май тази година по време на сформирането на правителството за заместник-министър на транспорта се предлага г-н Ангел Попов. Тогава, всички си спомняте, имаше доста съпротива от целия транспортен бранш относно назначението на този човек. Тогава колегите от Националното сдружение на българските превозвачи (май месец 2017 г. - преди пет месеца) сезират г-н министър-председателя, че г-н Ангел Попов в качеството му на председател на браншова организация в периода 2012-2014 г. си е позволявал да събира пари от своите колеги превозвачи с цел уреждане на СЕМТ-разрешителни - това са разрешителните за превоз на товари. Цялата ситуация по това - как ги е събирал, как ги е предавал, от чие име ги е събирал и на кого е трябвало да ги предаде, те са го написали тогава. И е предадено на министър-председателя. Шест месеца след този сигнал този човек продължава да бъде заместник-министър на транспорта", обяви Георги Свиленски. Той уточни, че въпросният сигнал не е анонимен, а е подписан от човек, който е дал пари на Попов. Социалистите попитаха дали премиерът е сезирал прокуратурата и ако не го е направил за пет месеца, то те били длъжни да го сторят, защото иначе щяло да се окаже, че прикриват престъпление. "Няма как да водиш борба с корупцията, когато на управленските места има хора, които с действията си причиняват такива корупционни практики", категоричен беше Свиленски.

Часове по-късно стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал за случая и разпоредил на Софийската градска прокуратура незабавно да извърши проверка.

ГЕРБ моментално отвърна на удара. Изпратиха новото си "острие" Тома Биков да говори пред журналистите и той направи нови разкрития около сагата с левия депутат Георги Стоилов и брат му Илия, който беше задържан в Русе заради участие в организирана група за изнудване. От управляващата партия твърдят, че социалистите са излъгали, че Стоилов няма бизнес отношения с брат си, тъй като през 2013 г. той е бил съдружник със съпругата на Илия. Освен това Георги Стоилов е бил назначен за директор на Фонд "Земеделие" в Русе през същата година, като се е занимавал с разплащане и финансови потоци. Биков попита още дали е вярно, че "автомобил "Лексус", собственост на Илия, но управляван от Георги Стоилов, е бил взривен три години по-късно".

След като стана ясно, че Илия Стоилов е бил сред дарители на БСП, партията върна дарението му от 450 лева. Та народният избраник от ГЕРБ попита още защо го правят, ако смятат, че в действията на депутата им няма нищо нередно. Според Биков, ако тези пари са чисти и няма нищо нередно, би следвало сумата да не бъде връщана.

Междувременно въпросният заместник-министър Ангел Попов, заради когото тръгнаха скандалите, беше защитен от депутати от НФСБ, от чиято квота е той. "Днешното изявление на депутат от БСП ние го оценяваме като поредния похват на животното, наречено сепия - тогава, когато е застрашено, то пуска един мастилен облак, за да отвлече вниманието в друга посока. За да бъде отвлечено вниманието от болната тема, за което вие ежедневно питате, а именно скандалите с депутатския брат в Русе, днес се измисля и се поднася една претоплена манджа с едни сигнали от месец май, по които има заведено дело”, коментира заместник-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Борис Ячев.

Ответната реакция на БСП след изявлението на Биков също не закъсня. Таско Ерменков пък зададе въпрос към премиера - дали случайно председателят на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) не е втори братовчед на Бойко Борисов. "Не казвам вярно ли е, или не, искам само да попитате Бойко Борисов, нека да отговори - може пък да не е вярно", каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от "БСП за България" по повод на въпросите на ГЕРБ дали колегата му Георги Стоилов е бил съдружник с жената на брат си и е бил назначен за директор на Фонд "Земеделие" в Русе.

"ГЕРБ изваждат някакви истории, които са от зората на събитията. Защо никой не задава въпроса и докога ще си мълчим, че Бойко Борисов е бил съдружник с Пашата, че са работили заедно с Маргините в една фирма", коментира той. Впоследствие обаче се разбра, че шефът на ДАР няма братовчед премиер.

"Защо вместо да се занимаваме с важните проблеми - как да изкореним корупцията, да махнем шуробаджанащината и да въведем прозрачни отношения, от ГЕРБ профанират нещата. Започнаха с чистачка в социално заведение и шофьор на катафалка, сега се борят с брата на Георги Стоилов", посочи Таско Ерменков. По думите му ГЕРБ дошли на власт с това, че не са като другите, а правят същото, като казват - понеже вие го правите, ще го правим и ние. "Това е поредната шизофренична ситуация в ГЕРБ, от една страна, искат да строят България поновому, но не искат да се отказват от старите практики на шуробаджанащината", каза още червеният депутат.

Общо взето, този своеобразен пинг-понг между ГЕРБ и БСП се води с претоплени манджи. Но устроеното зрелище, освен че ще омръзне на публиката, в крайна сметка вместо да изпише вежди, ще извади очи. Най-вече защото е загубена мярката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във