Банкеръ Daily

Общество и политика

Махат пръстовия идентификатор от болниците?

Обмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците, като по темата предстоят разговори. Това съобщи депутатът от БСП д-р Емил Райнов след извънредно заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване, на което бе приет на първо четене бюджетът на здравната каса за догодина.

"Това е пълно безумие. Тази теза априори всеки е престъпник, затова дава пръстов отпечатък, се прехвърля на това, че всяка болница априори е бандит. Затова трябва да се спре изпълнението. Това е несериозно, но при всички случаи трябва да има контрол. В момента нежеланието за ефективен контрол се прикрива с други мерки, които всички ги отхвърлят", обясни Райнов.

Междувременно управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов коментира, че премахването на пръстовия идентификатор няма да върне на касата парите, похарчени за внедряването му като система. Той обаче допълни, че ако бъдещият ресорен министър намери начин да прекрати действието на новата регистрационна система, то касата ще бъде длъжна да го изпълни.

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене бюджета за здраве за догодина. С него не се съгласиха от Лекарския съюз, представители на частни и общински болници, както и от БСП. Лекарите и депутатите от БСП бяха единодушни, че трябва да отпадне възможността, която се дава на здравната каса да прекратява договори с болници, независимо дали лечебните заведения обжалват решението на институцията. От партията и от съсловната организация бяха категорични още, че не е редно в новия бюджет единствено средствата за лекарства да нямат никакво ограничение, а при болниците да продължават да фигурират лимити, независимо, че вече функционира нов метод на регистрация, посредством пръстов идентификатор.  От ГЕРБ пък се обявиха в подкрепа на проекта за новия бюджет, който предвижда 247 млн. лв. повече за здраве от парите, заложени за настоящата година.

От 1 ноември пръстовият идентификатор стана задължителен метод за регистрация в болници. Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе около 400 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във