Банкеръ Daily

Общество и политика

Махалото на българската политика сменя посоката си

Отново ще си послужим с цитати от анализите на Института: „2014: Махалото на политическия живот отиде вдясно. „2015: Махалото отиде още по-вдясно.” В началото на 2017 г.: Махалото сменя посоката си. Предстои да се види до каква степен ще се придвижи вляво. Страната тръгва към предсрочни избори без предизвестен изход. Партийната система излиза от периода на доминация на една политическа сила. Това се казва в годишния анализ на Института по социология „Иван Хаджийски“.

2014 и 2015 г. доведоха БСП до най-тежката криза в левицата след промените, а сега наблюдаваме възход на левицата и обезличаване на АБВ. ДПС пое през 2014 г. надясно, а в края на 2015 г. започна отново преход наляво. ДПС сега е в центристката позиция с отворени врати и вдясно, и вляво.

Политическите сили все още показват, че нямат изработена линия за отношения и взаимодействия с новоизбрания президент. Съвсем скоро обаче ще трябва да се определят. А и той ще трябва да се определи спрямо тях – това ще проличи от ключовия въпрос кой и какъв ще е служебният министър-председател. Кои и какви ще са министрите.

Едно от най-важните предизвикателства пред Румен Радев е излъчването на български еврокомисар. Това предизвикателство обикновено се подценява за сметка на други въпросителни като предстоящите парламентарни избори и натискът за промени в избирателната система.

Съществено е доколко новите консервативни, националистически и популистки движения ще се интегрират в политическия естаблишмънт. Важно събитие за подреждането на политическия пъзел несъмнено ще бъде номинацията на бъдещия български еврокомисар.

Наследството на 2016 г. не са само рискове. Налице са нови шансове. Но и немалко въпроси. Като, например: Ще намери ли Бойко Борисов (или някой друг?) подходяща формула, за да се спре започналото движение на ГЕРБ надолу? Ще съумее ли БСП, като се опира на дългогодишните си консервативни традиции, да се утвърди като основен изразител на исканията за промяна?

2017 ще бъде със сигурност година на промени Главният въпрос е: ще бъде ли направена крачка към политическата рационалност?

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във